Elektronisk fotlenke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Elektronisk fotlenke er en måte å sone ubetinget fengselsstraff på som ble innført i Norge første gang høsten 2008. Frem til 2010 pågår det forsøksprosjekter med denne soningsmåten i Rogaland, Vestfold, Oslo, Hedmark, Sogn og Fjordane samt Troms. Først ut var Vestfold som startet 1. september 2008.

Straffegjennomføring med elektronisk fotlenke er en frivilig ordning i den forstand at ingen kan tvinges til å sone på denne måten. Domfelte som oppfyller kravene og ønsker å sone med elektronisk fotlenke må søke Kriminalomsorgen for å bli vurdert. I første omgang er det de med dommer inntil fire måneder, eller de som har fire måneder igjen å sone før de kan løslates på prøve, som kan få sone med elektronisk fotlenke. Volds- og sedelighetsdømte skal ikke gis mulighet til slik soning.

Kontrollen med den domfelte er dårligere enn om vedkommende hadde sittet i fengsel. Hovedpoenget med å la noen sone med elektronisk fotlenke er ideen om at domfelte skal sone en straff uten å bli påført tap av arbeid/avbrudd fra utdanning/fravær fra familie. Dermed økes sannsynligheten for at domfelte kan vende tilbake til et normalt liv etter soning. Elektronisk kontroll av den domfelte skjer gjennom å feste en sender (fotlenken) til domfeltes ankel. Senderen har kontakt med en mottaker (basestasjon), som er plassert i hjemmet til domfelte. Mottakeren registrerer om domfelte befinner seg hjemme, og sender beskjed gjennom telenettet til en kontrollsentral. Sentralen sammenlikner dette med opplysninger om når det er tillatt for den domfelte å befinne seg utenfor hjemmet. Dette gjør at domfelte kan gå på jobb som vanlig, under soning av dommen.

Kontrollen gir ikke informasjon om hvor domfelte er dersom vedkommende beveger seg utenfor kontrollsonen. Kontrollen med den domfelte skal være så omfattende at uregelmessigheter blir oppdaget og nødvendige restriktive beslutninger kan treffes. Uregelmessigheter kan føre til at domfelte må overføres til soning i fengsel.

Straffegjennomføring med elektronisk kontroll ble lovfestet i lov av 29. juni 2007 nr 83 om endringer i straffegjennomføringsloven, og trådte i kraft 1. august 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Side hos Kriminalomsorgenjp:性犯罪者GPS監視