Dolman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Husar ca. 1838 iført dolman (kort, snorbesatt uniformstrøye) og pelisse (skulderjakke i samme stil). Ved siden av står en sjako, en høy uniformslue, dekorert med fjær.
Dolmaner som damekapper i kashmirull, med frynser og hette 1871.

Dolman, også kalt dolaman, er betegnelse for ulike typer historiske frakker eller jakker av tyrkisk opprinnelse. Navnet er særlig blitt brukt om en uniformsjakke tett besatt med dekorative snorer over brystet, som var vanlig for husarer, opprinnelig ryttersoldater fra Ungarn. Slike husarjakker ble populære blant flere militære enheter over hele Europa. De utvklet seg til attilaer, en enklere, sidere variant, på 1800-tallet.

Klesplagg[rediger | rediger kilde]

Tyrkisk kaftan[rediger | rediger kilde]

Dolman var opprinnelig en vid, sid, åpen kaftan med trange ermer som ble båret som del av den gammeltyrkiske nasjonaldrakta.

Ungarsk folkedrakt[rediger | rediger kilde]

Navnet har også blitt brukt om en knelang, tettsittende jakke eller trøye tett besatt med snorer, pinner og stropper istedenfor knapper og knapphull, som ble båret i Ungarn der den etter hvert ble en slags nasjonaldrakt

Militær husaruniform[rediger | rediger kilde]

En kortere variant av de snorbesatte jakkene ble brukt som uniformsplagg for husarer, det vil si lettbevæpnede ryttersoldater etter ungarsk forbilde, og andre kavalerister. Dolmanene ble da gjerne båret sammen med en pelisse, en tilsvarende, ofte pelsfôret jakke som hang åpen over den ene skulderen. Slike rikt dekorerte uniformsjakker var vanlig fram til omkring 1900, sist i en moderatere variant kalt attila.[1] Den karakteristiske husarlua, en høy pelslue med flagrende luespiss av tekstil, ble kalt schackellue eller på tysk Flügelmütze. Tradisjonell husaruniform besto ellers av spesielle hussarstøvler med dusk, ungarske bukser med snorbesetning på sida og som ornament samt husarskjerf (knute- eller snorbelte).

Kvinnekjole på Balkan[rediger | rediger kilde]

Dolman er dessuten betegnelse på en kaftanliknende kvinnekjole av tyrkisk type, brukt på Balkan

Kvinnekappe på 1800-tallet[rediger | rediger kilde]

Dolman var også en kappe eller åpen jakke, ofte rikt dekorert, som ble båret som moteplagg av fornemme kvinner i Vest-Europa på 1870- og 1880-tallet.[2]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet dolman har kommet til norsk via tysk og ungarsk dolmány som igjen har hentet det fra det tyrkiske dolaman eller dolama, «kappe». På svensk kan dolman også kalles dolma.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Attila, en variant av den korte husar- og rytterjakka dolman, men med færre snorer, oppkalt etter hunnerkongen Attila
  • Røykejakke, herrejakke fra 1800-tallet pyntet med snorer, beregnet for hjemmebruk

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dolman». Salmonsens konversationsleksikon. Prosjekt Runeberg. 1915. Besøkt 2. september 2016. 
  2. ^ Weston Thomas, P. «Mantle, Mantelet and Epaulet Fashion History». Fashion-Era,com. Arkivert fra originalen 1. august 2016. Besøkt 2. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]