Kappe (plagg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aftenkappe, parisisk mote, 1823

Kappe er et langt ytterplagg som bæres over skuldrene. Det er trolig det eldste plagget i menneskehetens garderobe, og er kjent helt tilbake til de eldste funn og avbildninger av klær.[1] «Ismannen» Ötzi ble for eksempel funnet med en kappe av gress.[2] Variasjonen er stor, og spenner fra helt enkle store stykker av tøy eller skinn spent fast rundt skuldrene, til sydde plagg med slag, lukking foran og åpning for armene. I militær ordbruk brukes «kappe» om frakk, og det er en glidende overgang mellom de to.[3]

Kapper har alltid vært det ytterste klesplagget som bæres på kroppen. Materialet i kapper har tradisjonelt hatt som funksjon å holde elementene ute. Vanlige materialer er tykk vadmel, lær eller impregnert seilduk. I de tidligste tider ble også kapper laget av gress eller siv. Den vannavstøtende kutikulaen på bladene hjalp til å lede bort vann og holdt bæreren tørr i regnvær.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Meksikansk bonde med kappe av gress, 1900

Forhistoriske kapper har gjerne vært laget av dyrehud (for varmen) eller gress (mot regn). Etter hvert som oppfinnelsen av vevstol gjorde det mulig å framstille store stykker av tekstiler har disse overtatt nesten helt som materiale i kapper, men gresskapper har vært framstilt blant urbefolkning og fattigfolk helt opp på 1900-tallet.

Fram til og med antikken var kapper gjerne mer eller mindre firkantede eller ovale tøystikker festet over den ene skulderen med en fibula for menn og foran for kvinner. I Hellas var khlamys, en kort firkantet ullkappe ofte det eneste plagget menn bar. En lengre variant kalt himation ble brukt av velstående menn og av kvinner.[4] Himation utviklet seg til den romerske toga. På slutten av Romerriket gikk togaen mer eller mindre ut av bruk i Europa, men sari, et tilsvarende lange kapper i lette stoffer, bæres fortsatt av kvinner i sørlige Asia.

Den kortere khlamys ble også båret i Romerriket, men fra rundt begynnelsen på vår tidsregning begynte den romerske hæren å bruke en halvsirkelformet kappe med hette (en paenula) som utviklet seg fra et poncho-liknende regnslag i lanolinimpregnert ull.[5] Dette grunnleggende designet med en hette og lukking forran har holdt seg i bruk helt fram til våre dager og produseres fortsatt i plast eller vinyl til turbruk.[6] De firkantede eller ovale kappene fortsatte i bruk til og med vikingtiden, men ble erstattet av mer formsydde kapper (med eller uten hette) i høymiddelalderen.

I løpet av senmiddelalderen og renessansen kom kapper med ermer og knepping foran, tilsvarende preste- og dommerkapper. Etterhvert som kappene ble mer kroppsnære og tilskårene, utviklet det seg forskjeller i kappemodeller for menn og kvinner, der kvinnekapper etter hvert utviklet seg til sjal.[7] De mer tradisjonelle kappene med hette eksisterte sammen med disse i flere århundrer, men i løpet av 1700-tallet ble kapper i den tradisjonelle betydningen avløst av den mer praktiske frakk for menn og kåpe for kvinner, med lange ermer og knepping.[4] Kapper har likevel overlevd som sermoniplagg og til galla, og som moteplagg i enkelte grupper, fra viktoriatidens inverness cape til mer klassike kapper brukt i goth-miljøene.[1][8]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b François Boucher, oversatt fra fransk av John Ross (1987). A history of costume in the West (New enl. ed. utg.). London: Thames and Hudson. ISBN 0500279101. 
  2. ^ a b Shirley O. Corriher (1997), Cookwise: The Hows and Whys of Successful Cooking, New York, N.Y.: William Morrow and Company, s. 312, ISBN 978-0-688-10229-6  
  3. ^ Hans Christian Wolter (1992). Den danske hær i Napoleonstiden 1801-1814: håndbog om uniformer, faner, udrustning og krigshistorie. Kjøbenhavn: Tøjhusmuseet. ISBN 87-89022-10-6. 
  4. ^ a b Wilcox, R. Turner (1983). The mode in costume (2. og utvidet utgave utg.). New York: Scribner. ISBN 0684139138. 
  5. ^ H. Chisholm, (red) 1911: Encyclopædia Britannica (11. utg.). Cambridge University Press.
  6. ^ «Regnslag • Bilde 3 av 3». Digitalt museum. Besøkt 25. april 2013. 
  7. ^ Calasibetta, Charlotte Mankey (1988). Fairchild's Dictionary of Fashion (2nd utg.). New York: Fairchild Publications. s. 363–64. 
  8. ^ «Goth History and Culture». An attempt - "What is Goth?". h2g2.com. Besøkt 15. februar 2013.