Diskusjon:Rana

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ranfjorden[rediger kilde]

Fjorden heter Ranfjorden. Skrivemåten av navn skal i følge navneloven bygge på lokal nedarva uttale. Ingen med kjennskap til tradisjonell ranværingsdialekt sier Ranafjorden. Ranafjorden er følgelig heller ikke offisiell skrivemåte. Det samme gjelder andre sammensetninger som Ranelva og Ranværing. (Se lov om stadnamn § 4 (www.lovdata.no) og navneregisteret til Statens kartverk (SSR)) HKjelen

Lokalvalg[rediger kilde]

Under lenkene til historiske valgresultater burde vi også hatt med (gamle) Hemnes og Nesna kommuner ettersom store deler (Utskarpen, Straumen, Sjona) av disse etter 1964 ble innlemmet i den nye Rana kommune. Blant annet var flere tidligere ordførere i Nesna fra de delene av Sjona som i dag tilhører Rana. bombadil 10. apr 2007 kl. 10:18 (CEST)

Først og fremst behøves administrative kart der leserne ser kommunene Mo, Nord-Rana, Sør-Rana og hvordan kartet så ut før og etter kommunedelingene og kommunesammenslåingene i 1923 og 1964. Den første ordføreren i Rana var også siste ordfører i Nord-Rana.
Enda mer komplekst blir bildet dersom Rana og Hemnes blir slått sammen til én kommune (det er foreslått flere ganger). På samme måte som navnet Mo er tvetydig (idag en by, men tidligere en kommune), var tettstedet Korgen frem til 1964 kommunen Korgen. I 1738 ble dagens Rana og Hemnes kalt indre Rana, mens Nesna var ytre Rana.
Historiske kart forteller mer enn tusen ord, særlig dersom wikipedia må omtale dagens Hemnes, Nesna og Lurøy som en del av Rana (slike sammenslåinger er foreslått). --Ranværing 10. apr 2007 kl. 19:21 (CEST)
Ting tar tid: Kommunestyrevalgene for Hemnes 1987-2003 og for Nesna 1967-2003 er ferdige. Et utgangspunkt til å "bevege seg bakover" i tid til det gamle Rana. Er likevel uenig i å lenke resultatene fra disse valgene til Rana, før det kommer en politisk beslutning om kommunesammenslåinger. --Ranværing 15. mai 2007 kl. 19:33 (CEST)[svar]

Referanser ved lokalvalg[rediger kilde]

Har lagt ut navnene på formannskapet i Rana 1964-2008. Disse opplysningene, samt antall representanter ved ulike valg, er hentet fra arkivet ved Rana Rådhus. Der har jeg fått god hjelp av blant annet Eli Solbakken. Hvordan oppføres slikt under "referanser"? Her finnes verken ISBN-nr eller trykkerier. "En takk til arkivet ved Rana rådhus", "til Eli Solbakken" eller noe slikt? Det burde gå frem av artikkelen at materialet er hentet fra mikrofilm-arkivene ved Rana Rådhus. --Ranværing 13. apr 2007 kl. 23:42 (CEST)

Melfjorden[rediger kilde]

Idag letet jeg etter garden Melfjorden i manntallet fra 1663-1666. I 1666 er garden oppført som en del av «Raens Fiering».

Dagens Nesna ble opprinnelig kalt Ytre Rana. Idag oppdaget jeg at også Melfjorden (i dagens Rødøy) tilhørte Rana - ifølge folketellingen. Om Melfjorden tilhørte ytre eller indre Rana vet jeg ikke (resten av Rødøy tilhørte «Meløy fiering»).

Grunnen til at dette skrives, er at jeg ba Finn Bjørklid om å tegne administrative kart. Det viser seg altså at området Rana var større enn jeg hadde anelse om, da jeg stilte spørsmålet. Dersom det er rett det som står i folketellingen, vel og merke.

Det betyr at Ranas administrative inndelinger er enda mer kompleks enn jeg trodde. Er først og fremst irritert på meg selv, fordi jeg ikke visste dette tidligere, da jeg ba om hjelp til å tegne kart. --Ranværing 9. mai 2007 kl. 18:50 (CEST)[svar]

Her er referansene til gården Melfjorden i Rana i 1666 (Manntallet 1666), og i 1701 som en del av Rødøy Fjerding (Manntallet 1701). --Ranværing 9. mai 2007 kl. 19:53 (CEST)[svar]
Jeg har søkt etter informasjon på nettet, først og fremst etter kart, men funnet lite. Også vært innom et bibliotek, men de bare ser rart på meg. Jeg tror at hvis jeg skal få til dette må jeg vente til jeg er i Mo i sommer. --Finn Bjørklid 9. mai 2007 kl. 20:05 (CEST)[svar]
Snakket med en tidligere innbygger fra Melfjorden igår. Han var ukjent med at stedet tilhørte Rana i 1666. Manntallet i 1666 kaller dessuten Rana «Raen fiering» (Ranfjæring), mens vi idag sier «Ranværing». Dette var nytt for han (og meg). Mantallet i 1666 var et millitært mantall. Det er ikke komplett (nevner ikke kvinner) ettersom hensikten var å registrere tjenestedyktige under krig. Personene på garden Melfjorden var «opsidere», dvs. de eide ikke gården, men drev den. Spørsmålet blir da om eierne bodde i Rana, og om gården tilhørte «Raen fiering» av den grunn (mens fjorden tilhørte Meløy), eller om grensene rent faktisk gikk i Melfjorden. Det sistnevnte er mest sannsynlig.
I tillegg fortalte han om en viss fylkessjef Olav Amundsen og Lyder som i 1972 gikk over melfjellet, og fikk gjennomslag for flytting av kommunegrensene i en eller annen obskur rettsak, hvoretter kommunegrensen mellom Rana og Rødøy ble flyttet fra Kjønnrafta til Tennvassrafta. Det betyr i så fall at Ranas kommunegrense ble flyttet etter 1964. En eller annen i digitalarkivet, Rana museum eller Nasjonalbiblioteket, må sitte med kart over den komplette historien, istedetfor en såpeopera der nye momenter stadig dukker opp «i neste episode». Grensen mellom Rødøy og Rana ble altså flyttet en eller annen gang mellom 1666 og 1701, og «en eller annen gang» i 1972 eller senere. Klare referanser behøves før noen av disse saksopplysningene kan tilføyes artikkelen (en smule frustrert) --Ranværing 11. mai 2007 kl. 19:55 (CEST)[svar]
Idag kontaktet jeg Rana Museum og ba om kart. Der ble jeg sendt videre til Rana kommunes kartavdeling, og fikk et kart både i papirform og som PDF-fil. Kartet viser grensene for Mo og Nord-Rana. Det viser også grensene for Sør-Rana og Nesna, men kun de delene som siden 1964 har vært del av Rana kommune. Et komplett kart over Sør-Rana hadde de ikke. Kanskje må man spørre Hemnes kommune. Kartet kan brukes for å vise grensene til Rana i 1923 og 1964. --Ranværing 15. mai 2007 kl. 14:29 (CEST)[svar]
  • At Melfjorden (og alle andre gårder i Rødøy) "tilhører" Raens fiering i prestemanntallet 1666, er bare en skrivefeil. Da dette manntallet ble lagt inn på data for kanskje 15 år siden, ble det ikke utført korrekturlesing og det er feil over hele linja; gårdsnavn, personnavn, fjerdinger etc.

F. eks står det om Andfiskå at gården heter "Angfiskaa" og at brukeren/opsitteren heter "Sam-uuell". Alle som heter Niels i Rana-manntallet 1666 blir skrevet som "Nield". Ifølge manntallet som er lagt ut på internett (Digitalarkivet) skal det være en gård i Rana som heter: "Fog-eelu-iohans".

Forøvrig har Melfjorden alltid vært en del av Rødøy. Det var heller ikke ranværinger som eide Melfjorden i 1666:-)) Melfjorden var på den tid krongods, dvs kongens/statens eiendom. Brukerne var bygselmenn eller leilendinger, de kunne bruke jorda på livstid mot billig leie (og slapp å kjøpe den).

Til sist: det er lett å skaffe kart over gamle kommunegrenser; f. eks. har Hemnes bygdebok et godt kart av grensa mellom Nesna og Sør-Rana, og mellom Vefsn og Sør-Rana (Elsfjord, Drevvatnet og Luktvatnet var jo en del av Hemnes/Rana fra gammel tid).

Den som har skrevet alle disse feilopplysningene inn i artikler om både Rana og Melfjorden, må selv snarest rette de opp. Hvis ikke, må admin kontaktes. Hilsen ekte ranværing.--Tangofesitival 20. jan 2008 kl. 17:11 (CET)

Hei. Det var jeg som tilføyde Melfjorden. Hvorfor kunne du ikke nevne innlegget i denne diskusjonen på min brukerside?
Hemnes museum sendte meg i 2007 samtlige kart som de hadde over eldre kommunegrenser: Sør-Rana, Korgen, Elsfjord, Hemnes før 1964 og idag, kart over grense-endringer mot Tustervatnet i Hattfjelldal og Nesna versus Hemnes. Kartene fra Hemnes museum går tilbake til 1837, før Hemnes og Rana ble adskilt.
Det dreier seg ikke om det var «lett» eller «vanskelig» å anskaffe disse kartene fra Hemnes museum, men rett og slett at jeg mangler nødvendig scanner og programvare til selv å tegne kart for wikicommons. Kartene er nemlig for store for min scanner. Og scanneren blir ikke større av at jeg kritiseres for ikke å ha gjort nok hva angår tegning av kart over Sør-Rana, Korgen, Elsfjord m.m., og legge kartene ut på commons. Jeg har tross alt mine begrensninger.
Jeg fikk hjelp av en tegner (administrator på wikipedia) i til å tilføye kartet over dagens Rana, med de delene som tidligere tilhørte Nesna, Sør-Rana og som videre utgjorde Mo bykommune. Og det er allminnelig høflighet å ikke mase om flere tegneoppdrag, da tegneren selv ba om pause. Dette er en allminnelig folkeskikk som både du og jeg må respektere!
Forøvrig dreier dette seg heller ikke om grensene fram og tilbake mellom 1837 og 1964 – den tidsperiode som kartene fra Hemnes museum omfatter.
Det dreier seg om perioden før 1837. Dersom du mener at det millitære manntallet fra 1666 er feil, bør du komme med flere referanser. Wikipedia baserer seg ikke på antagelser, men på offentlig tilgjengelige arkiver. Ranværing 26. jan 2008 kl. 23:41 (CEST)
Jeg er ikke er motstander av kildekritikk, og forstår det slik at du er kritisk til Digitalarkivet. Når det f.eks. gjelder fødselsår på personer, finnes uoverenstemmelser mellom folketellinger og kirkebøker. I den forbindelse har jeg forholdt meg til kirkebøkene. Og det er også feil i kirkebøkene. Navnene på personer i kirkebøker kan variere mellom tidspunktene dåp, konfirmasjon, vielse og død. I slike tilfeller forholder jeg meg til de eldste kildene. Dersom en person dør, og kirkeboka skriver et fødselsår, mens ministerialboka og klokkerboka fra det året vedkommende er født sier noe annet, ja da forholder jeg meg til dåpen. Og hvorfor? Jo – når en person dør 90 år gammel, da kan det oppstå feil i arkivene med hensyn til fødselsår. Folk glemmer. Når man derimot bringer et nyfødt barn til dåpen, da er hendelsen såpass fersk at man neppe glemmer fødselsdatoen. Derfor anser jeg tidspunktet for dåp som det rette, ved motstridende utsagn.
Wikipedia er ikke grunnforskning, men etablerte fakta – selv om disse viser seg å være feil på et senere tidspunkt. Og da blir de i så fall korrigert. Dersom statsarkivet forteller oss om skrivefeil, da stiller hele saken seg i et annet lys. Men – det er ikke min oppgave å fortelle noe annet enn det jeg leser i offentlige arkiver, selv om du truer med å melde meg til wikipedias admin. Du anklager meg for «skrivefeil» i offentlige kilder.
Gården Melfiordnes eksisterte i 1567. Her er de skriftlige kildene sparsomme. Hva vet vi om denne tidsperioden? Lite. Dagens bedehus i Melfjorden, «Gregushåjen», ble bygd på et sted oppkalt etter Gregorius, som nevnes i manntallet i 1666. Manntallet påstår at eierne tilhørte Rana, mens de som drev gården var «oppsittere» (leilendinger). Det var trafikk mellom Langvassgrenda og Melfjorden.
En hel familie, med hele sitt gods, vandret fra Rana til Melfjorden, grunnet fattigdom og gjelds-slaveri. Elias Augustinussen (* 7. april 1804, i Båtnes, Røssvoll i Nord-Rana, † 13. april 1867, Nordfjordnæs) ble båret over fjellet fra Rana til Melfjorden i en tønne («kvartel») som barn – og avstanden de gikk til fots – fra Røssvoll er mye lengre enn Langvassgrenda.
Under datidens sosiale omstendigheter, var en av hans etterkommere i 1931 med på å grunnlegge Rødøy Herreds Fisker og Arbeiderparti, også kalt Det Norske Arbeiderparti. Og det var min morfar. Kopier av dokumentene er sendt Det norske Arbeiderparti sentralt, av en historiker, som en del av partiets historie.
Nå har wikipedia-sider forsvunnet pga bugs i en parser (syntaktisk analysator), men jeg regner med at de snart er oppe igjen.
Hva vet vi om forholdene i 1567? Vi kan selvfølgelig ønske at oppsitterne ikke var kuet av godseiere i Rana, men ønsket endrer ikke fakta. Og her velger jeg å forholde meg til offentlige opplysninger, inntil noen hoster frem troverdige referanser som forteller noe annet. Ranværing 27. jan 2008 kl. 01:38 (CEST)
  • Du skriver: ”Hva vet vi om denne tidsperioden? Lite.”

Jeg påtaler at du presenterer udokumenterte påstander som faktum og så broderer du ut rene eventyr. Et par eksempler:

1) Du har intet belegg for å si at ”Gregushåjen” er oppkalt etter den Gregus (Andersen) som er oppsitter i Manntall 1665. Det kan like godt være Gregus Olsen (som var oppsitter i første del av 1700-tallet) eller Gregus Hansen (som var oppsitter i årene rundt 1800) som har gitt navnet til ”håjen”. Det behøver ikke være noen av disse. Men du skriver skråsikkert.
2) ”Melfiordnes” er nevnt i et skattemanntal for lapper (finner) i 1567. Som du vet er det ingen gårder i distriktet som heter Melfjordnes og derfor blir det med en gang usikkert hvilken plass det gjelder. Jeg er enig i at det kan være Melfjorden men en kan ikke utelukke at det er Nordfjordnes, endog Lines. Faktisk kan en også argumentere for at det kan være Telnes (gården ligger på et nes ved utløpet av Melfjorden). Også her skriver du skråsikkert.

Det du skriver om ”godseiere i Rana” i midten av 1600-tallet er sterk kost – her presenterer du historisk nybrottsarbeid – ting som ingen noensinne har hørt om før. Eller sagt med andre ord: det rene og skjære oppspinn.

Historia om husmannen Augustinus Mattissen på Røssvoll er jo godt kjent. Det var helt vanlig å gå over Melskaret før i tida. Det er jo bare et ”høns-skræv”. Du skriver: ”- avstanden de gikk til fots fra Røssvoll.” Du må nok regne med at de snarere rodde ut Langvatnet enn gikk langs vatnet fra Røssvoll. Og kørven Elias var jo 8 – 10 år gammel og eldst av søsknene; så han kunne sikkert gå litt sjøl over fjellet. Det er artig med familie-anekdoter, men de har en tendens til å bli pyntet på etter hvert som årene går.--Tangofesitival 3. feb 2008 kl. 12:50 (CET)


Stridsøks fra Rana i Nordland[rediger kilde]

Her er bilder fra Rana Museum, tatt idag den 21. mai 2007. Det er snakk om en såkalt «stridsøks» eller «båtøks» av Svensk-Norsk type fra Eiterå, Dunderlandsdalen i Rana (2800-2400 f.Kr.) som ble oppdaget sommeren 2003.

Man leser ofte at det ene eller andre stedet har hatt «bosetning siden steinalderen». Like ofte savnes bilder, fordi de er patentbeskyttede i henhold til åndsverksloven. Her er imidlertid 8 copyleft bilder som kan brukes på wikipedia. Øksa blir snart overført til Trondhjem, og jeg fikk «knipset» den før dens videre reise.

Burde vi skrive noe mer enn f.eks. «bosetning siden steinalderen»?

  • I 1913 ble det oppdaget en 20 cm lang båtøks på Brattland. Øksa er ikke lenger i fylket.
  • Det er funnet en meisel av stein med hulslepen egg fra Kalsåsen ved grensen mot Nesna, ikke langt unna boplassområdet på Myklebostad.
  • En tynnslipet flintøks med hulegg fra Sund (Hemnes) hører til samme kultur som to hulmeisler av leirskifer som ble funnet i Rana i 1837, «ved bredden av en elv».
  • Det er funnet to dolkeblader av flint fra henholdsvis Ytteren og på bruket Husnes av Straumen, som også tilhører stridsøks-kulturen.
  • Videre kan nevnes en slepen flintøks fra Urland, en slepen rettøks fra Ytre Høynes og en lignende øks fra bruket Bakken av Dalosen.
  • En hakke med skaft-hull er funnet på Øvre Gruben og tilhører en type som var vanlig i Nord-Skandinavia og Finland i steinalderen.

Fra jernalderen kan nevnes:

  • 19,5 cm lang øks funnet på Mo
  • tveegget sverd og klinknagler på Sund i Hemnes

og sikkert mye, mye mer.... Uansett hvilken kategori bildene hører hjemme under, kan de sikkert brukes i en eller annen artikkel, og jeg legger dem derfor ut her.

Skal ellers hilse Finn Bjørklid fra Tormod Steen ved Rana Museum --Ranværing 21. mai 2007 kl. 17:30 (CEST)[svar]

Har brukt bildene og omtalt øksen i artikkelen om Dunderlandsdalen.--Ranværing 21. mai 2007 kl. 20:16 (CEST)[svar]

Sammenfletting[rediger kilde]

Hildekd har foreslått å flette sammen artiklene Rana og Mo i Rana. Dersom dette skjer, bør Mo i Rana bli et underkapittel av denne artikkelen.

Det er mulig å flette inn en beskrivelse av Mo i Rana her; vi kan ikke flette inn alt om Rana i selve byen. Rana Gruber i Storforshei, og tidligere deler av kommunene Nesna og Sør-Rana hører ikke hjemme i artikkelen om byen Mo i Rana.

Jeg vet ikke hva Finn Bjørklid mener. Mye som tidligere ble omtalt i artikkelen om Mo i Rana, ble flyttet hit fordi det befinner seg utenfor byen. Vi kan ikke flytte alt utenfor byområdet tilbake til omtalen av byen.

Begge artiklene kan godt eksistere. Det er jo f.eks. mulig å skrive mer om byens historie, liv og levned. Moholmen har en lang historie.

Argumenter som taler for sammenfletting er at kommunens administrasjons-sentrum kan fortjene en mer fyldig omtale, og at artiklene delvis overlapper hverandre.

Da jeg opprettet artikkelen om Rana, var det for å skape oversikt. Ranas administrative historie er så inn i granskauen kompleks, kanskje den mest komplekse på hele Helgeland. Den henger sammen med Nesna og Hemnes. Johan Langstrand ble født i Nesna kommune, derav Kategori:Personer fra Nesna kommune. Mens han levde, ble kommunegrensene flyttet; derfor også Kategori:Personer fra Rana kommune. Midt inne i dagens Nesna kommune fantes det i tillegg et område, omgitt av Nesna på alle kanter, som en tid tilhørte Hemnes.

Ennå er ikke alt sagt, for grensen til Sverige er uklar og Thomas von Westen opprettet i 1720-årene et kapell i Vilasund – nå i Storuman kommun (jeg fotograferte kapellet i Vilasund i 2007 med tanke på en artikkel).

I 1843 ble «Sør-Rana» omdøpt til Hemnes. 1929–1964 var «Sør-Rana» også en kommune som strakk seg tvers over fjorden fra Straumen og Utskarpen på nordsiden, til Finneidfjord i sør (hvor butikken het Sør-Rana Samvirkelag). Også navnet «Nord-Rana» er tvetydig.

Disse tvetydighetene har skapt, og skaper stadig forvirring. Jeg er takknemlig over at Finn Bjørklid tegnet kartet i artikkelen, som sier mer enn 1000 ord, fordi deler av «Sør-Rana» i 1964 ble slått sammen med Rana (deler av «Sør-Rana» ble de facto slått sammen med «Nord-Rana» !).

I wikipedia på andre språk, har jeg endog sett forvirring om forskjellen mellom kommunen «Rana» og (den tidligere kommunen) «Mo i Rana». Ranværing 21. jan 2009 kl. 22:43 (CEST)

Har nå kopiert en del av innholdet i artikkelen Mo i Rana hit. En slags eksperimentell fletting.
Mo i Rana kan likevel godt stå som en egen artikkel. Ranværing 22. jan 2009 kl. 01:59 (CEST)

Forvirringen kan også ses på denne wikien. At personen ikke var i stand til å finne en konkret tabell å henvise til, fikk heller ikke vedkommende til å innse at Mo i Rana er Mo. Dugnad 23. apr 2009 kl. 12:13 (CEST)

Har flikket litt på artikkelen Utskarpen. I Oluf Ryghs bokverk Norske Gaardnavne er Utskarpen konsekvent omtalt som en del av Hemnes. Idag kan ikke dette skrives på wikipedia, selv om utsagnet var riktig da bokverket ble skrevet.
I 1929 ble bygda en del av Sør-Rana kommune, og altså i 1964 en del av Rana. Dette kan kort nevnes i artikkelen under bygdas historie (og bør nevnes, ettersom Rygh er en kilde for mange, og noen kan hevde at utsagn er uriktige).
Utskarpen er et av mange eksempler på hva som ikke hører hjemme i artikkelen om byen Mo i Rana.
Når det gjelder bykommunen Rana (og alle andre bykommuner), har folk en tendens til å sette likhetstegn mellom byen og hele kommunen.
I en bykommune mener jeg det blir feil å bare omtale byen. Kjerringøy og Skjerstad har f.eks. en lang og rik historie; de er nå en del av Bodø kommune – men ikke byen Bodø.
På fransk og spansk wikipedia er Mo i Rana fortsatt (feilaktig) omtalt som en «kommune», og dessverre mangler en interwiki til Rana på disse språkene.
Min hensikt var som sagt å skape oversikt for å unngå slik forvirring; det er ille nok at franskmenn og spanjoler fortsatt tror at byen «er» kommunen. Ranværing 26. mai 2009 kl. 22:04 (CEST)[svar]
Jeg er sterkt imot fletting, både siden Rana har mye ved seg som Mo i Rana ikke har, samt at det ikke er praksis å flette kommuner og byer slik. At franskmenn og spanjoler fortsatt tror at byen «er» kommunen ser jeg på som nok et argument for å holde dem adskilt, som voksenopplæring... Ssu 1. aug 2009 kl. 18:01 (CEST)
Å flette kommunen inn i byen, gir også problemer med å beskrive politikk. Nord-Rana hadde sitt eget kommunestyre, sin egen politikk og sine egne ordførere – utenfor byen, før 1964. Det kan omtales under Rana, men ikke byen Mo i Rana.
Artikkelen om kommunen Vefsn eksisterer parallelt med artikkelen om Mosjøen, som er kommunens administrative sentrum. Artiklene skiller mellom kommunen og byen. Også Mosjøen var en egen bykommune i perioden 1875–1961, adskilt fra resten av Vefsn. Ranværing 11. august 2009 kl. 16:36 (CEST)
Artikkelen Mo i Rana herredstyre 1838–1840 illustrerer hvor komplekst emnet er. Det første herredstyret omfattet (nesten det samme som) det som idag er Rana, samt Hemnes og Elsfjord. Hemnes og Elsfjord kan ikke føyes inn i byen Mo i Rana, selv om de tilhørte Mo herred. Ranværing 11. august 2009 kl. 21:09 (CEST)

Klikker man for å redigere denne artikkelen, blir man advart om at den kan være for stor (p.t. 36 kB) for noen eldre nettlesere, og man blir bedt om å vurdere å dele den opp. Innfletting av Mo vil vel være å gå motsatt vei. Dugnad 1. jan 2010 kl. 10:58 (CET)

Navnet Rana[rediger kilde]

I artikkelen står følgende: "Alternativt er navnet tilknyttet umesamenes legende om Sala Niejta («solens datter») og Rana Niejta («jordens datter»).[5] Rana var i så fall sommerens grønne jord for reindriftsnæringen. På 1800-tallet ble en av «samebyene» nær Tärnaby i Sverige kalt «Ranbyen»."

Finnes det noe konkret språkhistorisk belegg for denne påstanden annet enn en (nåtidig!) lydlikhet? Uttalen og skrivemåten "Rana" er jo av nyere dato - hvordan stemmer dette med den samiske teorien? Navnet finnes f. eks. belagt i middelalderkilder som "Radund". Jeg foreslår at avsnittet strykes fram til det kan forklares språkhistorisk.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jul. 2017 kl. 23:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 13:34 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. mar. 2018 kl. 10:19 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jul. 2018 kl. 18:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. okt. 2018 kl. 22:58 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. mar. 2022 kl. 02:03 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rana. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. des. 2023 kl. 10:08 (CET)[svar]