Røssvoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Røssvoll er en bygd i Rana kommune på Helgeland i Nordland. Bygda befinner seg 13.8 km nordøst for Mo i Rana, på vestsiden av Ranelva. Navnet henger trolig sammen med fjellnavnet Røffa.

Det har vært bosetning fra 1600-tallet, kanskje enda tidligere. På Røssvoll ligger Mo i Rana lufthavn og Helgeland Avfallsforedlings hovedanlegg Røssvollhei Avfallsdeponi.

Tidligere gikk E6 gjennom Røssvoll. Som ledd i prosjektet E6 Helgeland nord, ble E6 den 27. september 2018 lagt utenom bygda. Bygda er tett forbundet med Skonseng som ligger på østsiden av elva.

En kolonialbutikk, et scooter- og mcverksted og en campingplass danner «sentrum» på stedet. I tillegg ligger Røssvoll kirke her.

Stedet er en naturlig stoppe- og overnattingsted for turister som besøker Svartisen, Grønligrotta eller Setergrotta i løpet av sesongen. I tillegg stopper mange bil- og mc-entusiaster på sin ferd til ulike arrangement på Arctic Circle Raceway(ACR) som ligger på Storforshei.

Like ved flyplassen ligger Røssvoll motorstadion hvor det nå kun kjøres bilcross, men inntil ACR ble opprettet også ble kjørt roadracing. I 2006 ble countryfestivalen Svartisfestivalen avholdt for første gang på Røssvoll.