Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
DFD
Offisielt navnDigitaliserings- og forvaltningsdepartementet
TypeNorsk departement
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2024[1]
Org.nummer932384469
HovedkontorOslo
UnderlagtNorges regjering
Ansatteca. 130[1]
Nettstedwww.regjeringen.no

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet er et norsk departement med ansvar for digitalisering i stat og kommuner, og utviklingen av statlig forvaltning. Departementet ble vedtatt opprettet av Jonas Gahr Støres regjering 16. oktober 2023.[2] Opprettelsen fant sted 1. januar 2024.

Departementet har ca. 130 ansatte, som ble overført med statsforvaltningsavdelingen, avdeling for IT- og forvaltningspolitikk og arbeidsgiverpolitisk avdeling fra Kommunal- og distriktsdepartementet.[3]

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

  • Arbeidsgiverpolitisk avdeling har ansvaret for arbeidsgiverpolitikken i staten. Målet er å bidra til at statlige virksomheter er kompetente arbeidsgivere med attraktive arbeidsplasser. Avdelingen forhandler om tariffavtaler med hovedsammenslutningene i staten og forvalter statsansatteloven, tjenestetvistloven, karanteneloven og forskrifter til lovene.
  • Avdeling for IT- og forvaltningspolitikk har koordineringsansvaret for forvaltningspolitikken og IT-politikken, for deler av personvernpolitikken og for elektronisk kommunikasjon. Ansvaret omfatter blant annet arbeidet med digitalisering og innovasjon i offentlig sektor, personopplysningsforskriften og administrativt ansvar for Datatilsynet og Personvernnemnda. Avdelingen har også ansvar for etatsstyringen av Digitaliseringsdirektoratet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
  • Statsforvaltningsavdelingen har ansvar for bygge- og eiendomspolitikken i statlig sivil sektor og ansvaret for sikring av regjeringsbyggene med unntak av Forsvarsdepartementet og Statsministerens kontor i Forsvarsdepartementets lokaler. Avdelingen har også ansvar for fellestjenester og infrastruktur i departementsfellesskapet og leder arbeidet med gjenreising av det nye regjeringskvartalet. Avdelingen har videre ansvar for organisering og inndeling av regional statsforvaltning. Avdelingen har ansvaret for statsforvalterne, Statsbygg, Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon og Statsforvalterens fellestjenester. I tillegg har avdelingen budsjettansvaret for apanasjen og Det kongelige hoff, samt ansvar for statens kongelige eiendommer.
  • Avdeling for styring og organisasjon
  • Kommunikasjonsenheten skal løse, samordne og være pådriver for effektiv medie- og samfunnskontakt, og skal sørge for god kommunikasjonsforvaltning i departementet.

Underliggende etater og virksomheter[rediger | rediger kilde]

Selskaper
Tilknyttede virksomheter
Underliggende etater

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Oppretter nytt departement». Statsministerens kontor. 16. oktober 2023. Besøkt 16. oktober 2023. 
  2. ^ «Oppretter nytt departement». Regjeringen.no (norsk). Statsministerens kontor. 16. oktober 2023. Besøkt 16. oktober 2023. 
  3. ^ Statsministerens kontor (16. oktober 2023). «Offisielt fra statsråd 16. oktober 2023». Regjeringen.no. Besøkt 3. desember 2023.