Dødningehodesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dødningehodesvermer
dødningehodesvermer
dødningehodesvermer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acherontia atropos
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: dødningehodesvermer
Hører til: Sphinginae,
svermere,
sommerfugler
Habitat: kan dukke opp nesten overalt
Utbredelse: Sør-Europa og Afrika, flyr inn til Norge av og til

Dødningehodesvermer (Acherontia atropos) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den hører hjemme i Afrika og Sør-Europa, men kan foreta lange vandringer nordover og dukker fra tid til annen opp i Norge på ettersommeren og høsten. Besøkene av denne arten i Norge ser ut til å ha vært hyppigere for noen tiår siden enn i dag. Dødningehodesvermeren har et karakteristisk "hodeskalle"-mønster på ryggen og har på grunn av dette vært omgitt med mye overtro. Den har en kort sugesnabel og besøker sjelden blomster, derimot tar den seg gjerne inn i bikuber for å stjele honning. Et annet særtrekk er at den kan lage en pipende lyd ved å støte luft gjennom sugesnabelen.

Dødningehodesvemer ('Acherontia atropos), larve, puppe og voksent insekt

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn 102 – 135 mm) og kraftig svermer, den største sommerfuglen som forekommer i Norge. Kroppen er uvanlig kort og tykk til svermer å være. Hodet er stort og bredt med en kort og trinn sugesnabel. Antennene er hvite og bare ca. 1/5 så lange som forvingene. Brystet er brunsvart, med en gulaktig, hodeskalle-lignende tegning i midten. Den tykke bakkroppen har en blå midtstripe, på sidene er ryggleddene gule med smal, svart bakkant. Forvingen er svartbrune, spraglete med noen lysere tegninger. Bakvingene er gule med to svarte tverrbånd. Larven er gulgrønn, på hvert ledd med en grønn, svart og blå skråstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på potet (Solanum tuberosum), tomat og andre søtviere (Solanum spp.). Man har funnet larver og pupper i potetåkre i Norge, men puppene klarer ikke å overleve vinteren her.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dødningehodesvermeren er hovedsakelig en afrikansk art. Den forekommer over det meste av Afrika, i tillegg i Sør-Europa, på Kanariøyene, på Madagaskar og Seychellene. Beslektede arer lever i Asia. Den kan vandre langt og dukker av og til opp i Norge om høsten, men den er en mindre hyppig gjest enn vindelsvermeren. Den er funnet helt nord til Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]