Corey Engen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Corey Engen
Født30. mars 1916Rediger på Wikidata
Mjøndalen
Død9. mai 2006[1][2]Rediger på Wikidata (90 år)
Orem
BeskjeftigelseSkihopper, kombinertløper, langrennsløper, alpinist Rediger på Wikidata
SøskenAlf Engen
NasjonalitetNorge[3]
USA[2]
GravlagtSandy
Medlem avEngen brothers
SportSkihopping
langrenn
alpint
kombinert

Corey (egentlig Kåre) Engen (født 30. mars 1916 i Mjøndalen, død 9. mai 2006 i Provo, Utah) var en norskamerikansk skiløper.

Han var kaptein på det amerikanske skilandslaget under Vinter-OL 1948 i St. Moritz, og fikk plass i National Ski Hall of Fame i 1973. Han var yngst av de tre Engen-brødrene som var pionerer og viktige for å popularisere skisporten i nordvestlige USA, særlig Utah og Idaho.

Kåre var skihopper og langrennsløper i Norge før han flyttet til USA. Engen-brødrene ble født i Mjøndalen, og Kåre var den yngste av de tre sønnene. Etter at faren døde av spanskesyken i 1918, da Kåre var 2 år, flyttet moren og brødrene til Steinberg. Hans eldre brødre, Alf og Sverre, emigrerte til USA i 1929. De slo seg først ned i Chicago, senere Salt Lake City (1931). I 1933, da Kåre var 17 år, flyttet han og moren over til Utah til de to brødrene.

Corey var en av de første skiinstruktørene i Sun Valley i Idaho, men flyttet senere til McCall i Idaho, der han fungerte både som skiinstruktør og utvikler av flere skianlegg.

Han vant aldri noen olympisk medalje, men vant 22 gullmedaljer i nasjonale konkurranser.

Etter å ha bodd i McCall i over 50 år flyttet han og konen til Lindon i Utah i 1995, på grunn av konens sviktende helse. Etter hennes død i 2002 flyttet Corey til Provo i Utah. Han døde i Orem i en alder av 90 år, etter bl.a. komplikasjoner med lungene. Han etterlot seg to barn, åtte barnebarn og 15 oldebarn. Han ligger begravet i Larkin Sunset Gardens Cemetery i Sandy, Utah. Corey var et aktivt medlem av Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.deseretnews.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b www.engenmuseum.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.firsttracksonline.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]