Coffeyville (Kansas)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
The Verdigris River at Coffeyville, Kansas

Coffeyville er en by som ligger langs Verdigris-elven i den sørøstlige delen av Montgomery County, som ligger i det sørøstlige Kansas, i det sentrale USA.

Coffeyville er hjemmet til nettbutikken Amazon.com sitt største distribusjonssenter. Nettstedet leide lokaler i denne byen i 1999. Coffeyville er også hjembyen til John Deere Corporation's Coffeyville Works som er en stor produsent av blant annet automatiske girkasser. I byen holder det også til mye jordbruk og gruvedrift-industri. Sherwin Williams Chemical Corporation har hatt en kjemisk fabrikk i denne byen helt siden 1909.

Byen Coffeyville ble grunnlagt i 1869 som en indisk handelsstasjon av oberst James A. Coffey. Navngiving av byen ble overlatt til et kast med en mynt mellom oberst James A. Coffey og kaptein Blanton fra US Army. Kaptein Blanton tapte myntkastet og byen ble offisielt oppkalt etter obersten, og har derfor fått navnet Coffeyville etter ham.

Coffeyville`s mest berømte øyeblikk kan ha vært slutten på den kriminelle og lovløse Dalton-gjengen som ranet tog og banker i flere amerikanske delstater. Den 5. oktober 1892, ble fire medlemmer av denne gjengen drept mens det ene medlemmet Emmett Dalton overlevde med hele 23 skuddskader i kroppen og han ble fengslet i 14 år før han ble benådet.

Gjengen hadde gjort det skjebnesvangre valget at de skulle forsøke å rane to banker, First National Bank og Condon Bank, på samme tid. Men innbyggerne i Coffeyville kjente igjen bandittene selv med deres falske skjegg som de hadde på seg. De to bankene var på tidspunktet for ransforsøket rett over gaten for hverandre.

Fire borgere, inkludert en amerikansk marskalk, Marshal Charles T. Connelly, døde i forsvaret av disse to bankene. Byen har en årlig feiring i oktober hvert år til minne om Dalton-gjengen og for å ære innbyggere som måtte gi livet tapt for å forsvare de to bankene fra de lovløse bandittene.

Befolkningen var 11 021 personer ved folketellingen i 2000, og det ble anslått til å være 10 387 innbyggere i denne byen i år 2006. Det gjør byen til den mest folkerike byen i Montgomery County, Kansas. Coffeyville hatt rask økonomisk vekst etter oppdagelsen av store mengder naturgass i området. I samme periode skjøt utviklingen av oljeproduksjonen i området fart ved etableringen av flere oljefelt..

Industrimannen Douglas Brown fra Coffeyville har grunnlagt Coffeyville MultiScope som produserer komponenter til den berømte Norden Bombsight som spilte en avgjørende rolle for fullkommenhet av presisjon under bombing i dagslys under den andre verdenskrig som følge av dens avanserte nøyaktighet. 1. juli 2007 hadde Coffeyville en stor flom der det lokale raffineriet, Coffeyville Resources LLC, hadde en oljelekkasje som forurenset vannet. Flommen oversvømmet omlag en tredjedel av hele byen. Omtrent 71 000 liter med råolje blandet seg med den allerede forurensede flomvannet.

En rekke dyr har blitt funnet døde eller skadde som følge av flommen som dekket store områder med råolje. Flommen skadet flere bolighus som senere ble kjøpt opp av Coffeyville Resources LLC som en del av deres forsøk på å kompensere for flommen som berørte mange huseiere. Coffeyville har en lang historie som et senter for industri og produksjon. I motsetning til den vanlige oppfatningen av små samfunn i Midtvesten har Coffeyville`s dominerende økonomiske sektor aldri vært som følge av landbruk, selv om denne sektoren også er betydelig.

Kjente innfødte[rediger | rediger kilde]

Født i Coffeyville[rediger | rediger kilde]