Dalton-gjengen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dalton-gjengen var kriminell og fredløs gruppe i den amerikanske ville vesten som eksisterte mellom 1890 og 1892. De spesialiserte seg på å rane banker og tog.

De tre Dalton-brødrene som var involvert i gjengen var Gratton «Grat» Dalton (født 1861), Bob Dalton (født 1869), og Emmett Dalton (født 1871). En fjerde bror, William M. «Bill» Dalton (1866–1894) hadde også en karriere som fredløs for en periode, men han var medlem av en annen kriminell og lovløs gjeng, kalt Wild Bunch («den ville gjengen»).

En sønn av Dalton-sønnene var Frank. Han var derimot lovlydig borger og Marshal som ble drept i tjeneste i 1887. Den eldste broren Bob var alltid den villeste av brødrene. Han drepte en mann for første gang da han var bare 19 år gammel. Han var en også ansatt som US Marshal på denne tiden før han gikk over på andre siden av loven og ble kriminell. Han hevdet at drapet han gjorde som 19-åring hadde skjedde som plikt. Noen mistenkte imidlertid at offeret hadde prøvd å ta Bob's kjæreste fra ham.

Mellom mai 1891 og juli 1892, ranet Dalton-gjengen fire tog i indianerterritoriet. Den 9. mai 1891 ranet gjengen et tog i Santa Fe. De slapp bare unna med noen hundre dollar, men de hadde arbeidet godt som lag under dette ranet. Da de passerte Orlando, stjal de åtte eller ni hester. En lokal gjeng jagde etter dem for å få hestene tilbake, men gjengen klarte å unnslippe med byttet.

5. oktober 1892 satte Daltongjengen i gang sitt skjebnesvangre forsøk på å rane to banker samtidig i byen Coffeyville, Kansas. Ranet utviklet seg til en fiasko og den påfølgende skuddvekslingen mellom borgere og lovmenn på den ene siden og Daltongjengen på den andre siden endte i at fire av fem gjengmedlemmene døde som følge av dette ranet.

Den overlevende av Daltongjengen var Emmet Dalton. Historikere har senere spekulert i om det også fantes et sjette medlem av gjengen som ventet med hestene i et stykke fra bankene og som derfor klarte å unnslippe fra ranet med livet i behold. Hvem denne sjette raneren skulle ha vært er fremdeles ukjent til denne dag og Emmet Dalton avslørte det aldri til noen. Det kan ha vært Bill Doolin.