Brutal Kuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brutal Kuk
OpphavNorges flagg Norge Trondheim
Tidligere navnDårlig Hjort
So much hair – but how to cut it?
HIV
SjangerHardcore punk
Aktive år1999–idag
PlateselskapM.W.L Music - We Like records
Zurück in die Zukunft
Medlemmer
Jørgen Nøvik (vokal)
Henning Bakken (gitar)
Thomas «Sull» Johansen (gitar)
Øyvind Vollan (bass)
Emil Hokstad (Trommer)
Tidligere medlemmer
Ivan Sunde (Trommer) Vegard Mølnvik (gitar)
Andre forhold

Brutal Kuk er et hardcore/punkband som startet opp i Trondheim i 1999. Originalbesetningen besto av Jørgen Nøvik (vokal, født 1979), Vegard Mølnvik (gitar, født 1977) og Ivan Sunde (trommer, født 1978) fra Inderøy, samt Henning Bakken (gitar, født 1979) og Øyvind Vollan (bass, født 1980) fra Trondheim. Henning Bakken forlot bandet sommeren 2007, og ble erstattet av Thomas «Sull» Johansen (født 1976) fra Rognan. Høsten 2013 sluttet Vegard Mølnvik, og Henning Bakken begynte igjen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Navnet Brutal Kuk er et ordspill på det amerikanske hardcorebandet Brutal Truth. Bandet stammer fra miljøet rundt ungdomshuset UFFA i Trondheim, hvor det alltid har øvd. Bakken og Vollan møtte Nøvik på UFFA i 1998, og sammen dannet de punkbandet «Dårlig Hjort» i 1998. Nøvik var innflyttet fra Inderøy, og hadde erfaring fra band som «Småpunkarlaget» og «HIV». Dårlig Hjort spilte oi-punk etter britisk tradisjon, og materialet besto blant annet av låta «Trondheim Curling» og The Last Resort-låta «Violence In Our Minds». De gjorde tre konserter: på bandromkveld og pøbelrock på UFFA i 1998 og 1999, og en hyllestkonsert til Johnny CashVeita scene 18. desember 1998. Her spilte bandet «Cash», «Country Boy» og «Ring of Fire», og mottok rosende omtale i Adresseavisen.

I løpet av 1999 ble «So much hair – but how to cut it?» dannet i bandrommet på UFFA våren 1999. Bandet hadde samme besetning som Dårlig Hjort, og musikken var i samme sjanger. Navnet er en parodi på bandene So Much Hate og Life... But How To Live It?. Gruppa gjorde en opptreden på Scum of the Slum-festivalen i 2001, men ble aldri et seriøst, satsende band.

Konsertvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Behovet for å spille punk for alvor ble snart presserende. Nøvik, som i oppveksten på Inderøya hadde spilt med Ivan Sunde i HIV – Håvard i Vaskerommet og Vegard Mølvik i Larvjudas, rekrutterte disse som henholdsvis trommeslager og gitarist. Øyvind Vollan som til da hadde spilt trommer, ble dermed forflyttet til bassen. Brutal Kuk ble etter eget sigende «starta for å lage et bra punkband», og det ble raskt satset på egenkomponerte låter. Den første låta bandet laget var «Getting Sick», som ble skrevet av Øyvind Vollan. Av de tidlige låtene finner man også «Judgement Night», «Strange», «Feel the Hate» og «Nothing To Loose». Bandets første opptreden var på Scum of the Slum-festivalen på Svartlamon i august 2001. Et annet tidlig høydepunkt var konserten på UFFA-husets 20-årsjubileum 9. november 2001, hvor bandet varmet opp for Backstreet Girls foran en fullstappet konsertsal.

Den 26. januar 2002 var Brutal Kuk klare for sin første konsert utenbys. Bandet var booket til Blitz, men ble i siste liten nektet å spille. Bandnavnet, samt en konsertplakat som viste den muskuløse actionfilmstjerna Dolph Lundgreen med et digert, blottet lem og en rykende pipe mellom hendene, ble ikke akseptert på Blitz. Episoden fikk svært mye oppmerksomhet i musikkmiljøet, og førte til intern oppvask på Blitzhuset. Representanter for bookinggruppa på Blitz fikk likevel avviklet konserten, på utestedet Nyx i Oslo.

Brutal Kuk har en betydelig konsertvirksomhet bak seg. Bandet har spilt i samtlige av landets største byer og har deltatt på en rekke festivaler. Av høydepunktene kan nevnes Storåsfestivalen i 2005, hvor bandet har stående publikumsrekord på Huldrascenen med anslagsvis 700–800 tilskuere. Bandet varmet også opp for The MisfitsStavanger Punkrockfestival i april 2006, og spilte med Wannskrækk på UFFAs 25-årsjubileum i 2007.

Etter en konsert på Studentersamfundet i Trondhjem i 2003 ble bandet kastet ut av arrangøren og politiet. Episoden er senere forklart med at konserten ble en frustrerende affære for bandet ettersom en i publikummet utløste et brannslukkingsapparat etter tre låter.[1] Dette medførte at konserten måtte stoppes, noe som igjen resulterte i en ekstra lang fest backstage. Konsekvensen ble utagerende fyll og festing med påfølgende politieskorte ut.

Platene[rediger | rediger kilde]

Brutal Kuk ga ut sitt første album If you want cock den 1. februar 2003. Platetittelen er et åpenbart ordspill på AC/DCs If you want blood. Innspillingskostnadene var minimale. Trommesporene ble innspilt på UFFA, resten på et lite loft på Svartlamon kalt Studiff. Bandet gjorde alt sjøl, men fikk produsenthjelp av Rune Nygård. Albumet ble utgitt under platemerket Lademoen Punkforening, men trykkinga ble i realiteten finansiert av et lån fra mora til vokalist Nøvik, som senere fikk pengene tilbake. If you want cock består av ti låter, hvorav én, «Samme gamle», er med norsk tekst. Plata ble godt mottatt både av presse og publikum, og fikk terningkast 5 i Adresseavisen. Brutal Kuk fikk stor publikumsrespons på «Samme gamle». Teksten er trøndersk, og bandet bestemte seg for å fortsette å skrive på dialekt. Dette ble forklart med et ønske om et ærligere uttrykk, samt tvil innad i bandet om kvaliteten på de engelske tekstene. Nesten ingen band i Norge spilte punkrock med norske tekster på den tiden, og bandet ville ta opp arven etter forbilder som for eksempel Wannskrækk, Jokke og Valentinerne, Z off og Per Bergersen.[trenger referanse]

Samme år var Brutal Kuk klar med en ny utgivelse. EP-en En røyk og en ronk ble gitt ut den 2. november 2003. Den ble innspilt i Shabbey Road studio på kulturhuset Isak i Trondheim, og ble igjen produsert av Rune Nygård. Også dette var en lavbudsjettinnspilling, og trykkinga ble nok en gang finansiert av Nøviks mor. Plata inneholder totalt seks låter, og fem av dem er på norsk. EP-en inkluderer sangen «Troillan», som er skrevet av Henning Bakken og er en hyllest til Rosenborg Ballklub. Den er basert på riff fra det amerikanske hardcorebandet The Strikes’ låt «Victims». Også Dårlig Hjorts hyllest til curlingmiljøet, låta «Trondheim Curling», er basert på nettopp dette riffet. En røyk og en ronk ble i likhet med alle Brutal Kuks utgivelser godt mottatt i lokalpressen. Samtlige av bandets fire utgivelser har fått fem på terningen av Adresseavisens anmeldere.

1. november 2005 kom Brutal Kuks tredje album Berusalem, innspilt i Nautilus Studio og produsert av Øyvin Engan. Plata ble innspilt med støtte fra Frifond, og er bandets mest forseggjorte innspilling. Den er av mange betraktet som bandets beste utgivelse og består av ti låter, samtlige med norsk tekst. På denne utgivelsen har bandet også fått drahjelp av eksterne tekstforfattere. Tittelkuttet «Berusalem» er skrevet av Morten Haugdal, og «Blø» er skrevet av Svein Sørslett.

Brutal Kuk på teaterhuset Avant Garden, Trondheim 18. mars 2017.

8. mars 2008 ga Brutal Kuk ut 7" vinyl-EP-en Våkn opp ut. Plata er kun utgitt som en 7" vinyl-EP, og er innspilt i Laid Back Studios i Oslo med Simen «Mormone» Jeystad som produsent. Dette var bandets første utgivelse på et skikkelig plateselskap, M.W.L Music - We Like records og inneholder fire låter. Låta «Trendnissa» er skrevet av Tor Ove Mikkelborg.

17. mars 2017 kom Brutal Kuks foreløpig siste utgivelse 2016 ut, med omslag designet av Per Spjøtvold. Platen er gitt ut på vinyl av det uavhengige plateselskapet Crispin Glover Records, inklusivt en versjon i begrenset opplag[2] på 230 eksemplarer med grønn vinyl. I forbindelse med nytt album ble det avholdt slippfest den 18. mars 2017 på Teaterhuset Avant Garden og Moskus i Trondheim.

Alle de tidlige utgivelsene som Brutal Kuk har sendt til platebutikkene Tiger, Neseblod Records og Big Dipper i Oslo er utsolgt. Ragnar Fahsing har stått bak utformingen av omslagene til alle Brutal Kuks utgivelser foruten 2016. Også plakaten som i sin tid førte til at bandet ble nekta spillejobb på Blitz.

Besetningsendringer[rediger | rediger kilde]

Gitarist Henning Bakken forlot bandet sommeren 2007. Thomas «Sull» Johansen, tidligere gitarist i metallbandet Distrust, overlappet for Bakken i løpet av sommeren 2007 og er nåværende gitarist i bandet. Høsten 2013 sluttet Vegard Mølnvik og ble erstattet av gammelgitarist Bakken. Trommeslager Ivan Sunde sluttet,og spilte sin siste konsert med bandet i desember 2019. Ivan ble vinteren 2020 erstattet av Emil Hokstad.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Brutal Kuk (2002)
  • En røyk og en ronk (2003 EP, egenutgitt)
  • If You Want Cock... (2003)
  • Berusalem (2005)[3]
  • Våkn opp 7" EP (2008)[4]
  • 2016 (2017)
  • En dag mindre igjen (2023)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Studentersamfunnet[død lenke]
  2. ^ «Crispin Glover Records». Arkivert fra originalen 23. mars 2017. Besøkt 23.03.2017. 
  3. ^ puls.no – anmeldelse av Berusalem
  4. ^ «adressa.no – anmeldelse av Våkn Opp». Arkivert fra originalen 9. mars 2008. Besøkt 11. mars 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]