Oi!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Oi! er en musikksjanger som beskrives som aggressiv, dansbar rock med allsang i refrengene. Musikken som har sine røtter i glamrocken, startet mer som pubrock med tekster alle sang med på, akkurat slik man gjorde på fotballkamper. Musikken fikk et mer aggressiv preg når punken kom. På -80 tallet beveget musikken seg også mot heavy metal. Oi! kan ha tekster om politiske emner, vold og andre problemer, eller om mer dagligdagse emner som øl, sex og kompiser. Oi! har tilknytning til skinhead-kulturen men allsangsmetoden har også blitt adoptert av powerpop band som ikke har noen relasjon til skinheads.

Oi! er ikke rasistisk selv om mange har hevdet dette. Rasist stemplet har kommet fordi noen nazi-skinheads dannet band hvor de spilte rasistisk Oi! Særlig trekkes Skrewdriver fram som et eksempel på det selv om bare bandets vokalist var gjenværende av de opprinnelige medlemmene etter at bandet på midten av åttitallet var framtredende i den nynazistiske Rock Against Communism-bevegelsen (en reaksjon mot Rock against racism).

Et sammenstøt mellom asiatisk ungdom og hovedsakelig hvite konserttilhørere under en konsert i London i 1981 førte til stigmatisering av Oi! musikken. Konserten som ikke var ikke politisk, ble angrepet av lokale asiatiske folk og det endte med at politi, skinheads og bandmedlemmer måtte slåss mot bråkmakerne. Det hjalp heller ikke at et samlealbum med en kjent nynazist på coveret og tittelen Strength Through Oi, en åpenbar assosiasjon til den tyske Kraft durch Freude-bevegelsen (Strength through Joy, på norsk Kraft gjennom glede) på 30-tallet ble utgitt på samme tid. Blant musikkvitere er man enig om at Oi! som musikksjanger, ikke er typisk nazirock da det kun er noen få band som har rasistiske tekster. Mange Oi! band har heller tekster som heller mot sosialistisk politikk.

Kjente Oi!-band[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]