Bruno Hauptmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Bruno Hauptmann (født 26. november 1899 i Kamenz, Sachsen, død 3. april 1936 i Trenton, New Jersey) var en tysk eks-fange som ble dømt for kidnapping og drap på Charles Lindberghs første sønn. Han ble henrettet 3. april 1936. Hauptmann kom ulovlig inn i USA og slo seg ned i New York i september 1923 og han begynte å arbeide som snekker. Han giftet seg med en tysk servitør i 1925 og de ble foreldre åtte år senere.

Kidnappingen av Charles Lindbergh jr skjedde på kvelden den 1. mars 1932. En mann ble antatt å ha klatret opp en stige som var plassert opp til vinduet i barnerommet, pakke spedbarnet inn i et teppe og klatre ned stigen. Et notat som var lagt der kidnapperen krevde løsepenger på 50 000 dollar. Disse løsepengene ble levert, men barnet ble ikke returnert. Et lik identifisert som gutten ble funnet 12. mai 1932, i skogen cirka 6,4 km fra der Lindbergh bodde. Dødsårsaken ble oppført som et slag mot hodet. Det ble aldri fastslått om hodeskaden var utilsiktet eller tilsiktet, en teori er at den fatale skaden inntraff ved et uhell under bortføringen og barnet døde etter et fall fra stigen.

Hauptmann nektet at han var skyldig i bortføringen og drapet på Lindberghs sønn. Den 3. april 1936 ble Hauptmann henrettet i den elektriske stol i New Jersey State Prison. Senere på 1900-tallet kom saken mot Hauptmann under alvorlig gransking og det ble påstått at øyenvitner som plasserte Hauptmann i nærheten av Lindberghs eiendom kort tid før forbrytelsen var upålitelige. Det har også blitt påstått at enkelte vitner ble skremt, og noen hevder at politiet plantet flere bevis på barneværelset. I mer enn 50 år, kjempet Hauptmanns enke mot domstolene i New Jersey for å få saken gjenåpnet uten å lykkes. Jim Fisher, en tidligere FBI-agent og professor ved Edinboro University of Pennsylvania, har skrevet to bøker om denne saken. Boken The Lindbergh Case kom ut i 1987 og The Ghosts of Hopewell ble utgitt i 1999. Skuespiller Anthony Hopkins spilte rollen som Hauptmann i filmen The Lindbergh Kidnapping Case (1976).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]