Boca Juniors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Boca Juniors
Club Atlético Boca Juniors
Boca Juniors
Stiftet 1905
Kallenavn Xeneizes, Boquita
Hjemmebane La Bombonera
Kapasitet 57 000
Liga Primera división Argentina
Administrasjon
Styreleder Daniel Angelici
Hovedtrener Carlos Bianchi
Kit left arm.png Kit body yellowhorizontal.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm whiteshoulders.png Kit body thinstripesonwhite.png Kit right arm whiteshoulders.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Club Atlético Boca Juniors er en argentinsk fotballklubb fra Buenos Aires. Klubben ble grunnlagt i 1905, og er en av de største og mest populære i Argentina.[1]

Klubben hører til i den berømte og fattige bydelen La Boca i Buenos Aires, hvor hjemmebanen Estadio Alberto J. Armando, eller bare La Bombonera («sjokoladeboksen») som den kalles på folkemunne, ligger.

Klubben er utvilsomt en av verdens mest berømte og suksessrike klubber.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble startet av italiensk immigrantungdom i 1905 og navnet kommer fra bydelen La Boca. Ettersom fotballen ble innført av britiske arbeidere noen år tidligere, var engelske lagnavn ikke uvanlig (f.eks. Newell's Old Boys og velkjente River Plate, Bocas erkerival). Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana og brødrene Juan og Teodoro Farenga møttes i bydelen våren 1905 og ble lagets grunnleggere, og Boca Juniors spilte sin aller første kamp allerede 6. mai samme år, mot Mariano Moreno.

Klubbens draktfarger har et noe spesielt opphav. Etter å ha spilt i forskjellige draktfarger de første årene, bestemte man seg en dag i 1907 for å velge fargene til det første skipet som kom inn i havnen. Det var et svensk skip, og som følge av dette tok man i bruk fargene i det svenske flagget, blått og gult.

Boca Juniors har 17 internasjonale titler og har vært vinner av den argentinske serien 22 ganger. Det eksisterer en egen Boca-kirkegård hvor de mest hardbarkede tilhengerne blir gravlagt Dessuten finnes det Boca-kister. I Buenos Aires har Boca sin egen taxikjede. Boca er også vinprodusent.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Boca Juniors – bilder, video eller lyd