Bent Bille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bent Bille
Født1509[1]Rediger på Wikidata
Død19. sep. 1555[1]Rediger på Wikidata
København[1]
FarAnders Bentsen Bille
MorPernille Krognos
GravlagtVor Frue kirke
Våpenskjold
Bent Billes våpenskjold

Bent Bille (født 1509, død 19. september 1555 i København) var en dansk adelsmann, prelat og senere lensherre i Tønsberg len (1547–1555).

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Anders Bille til Søholm (død 1555) og tilhørte adelsslekten Bille. Etter å ha fått utdannelse som en ung adelsmann lot faren ham slå inn på en løpebane som geistlig, ved at han i 1531 ble opptatt som kannik ved Roskilde domkapittel. Året etter reiste han til Paris for å studere teologi. Han vendte hjem i 1533, og ble straks utstyrt med flere innbringende prebender.

Etter utbruddet av grevefeiden skaffet faren ham et forleningsbrev på degnedømmet i København fra grev Christoffer, men på grunn av de usikre tidene tenkte han på å reise til utlandet for å fortsette studiene. Greven holdt ham imidlertid tilbake i København og sendte ham i begynnelsen av 1536 som fange til Mecklenburg sammen med faren, en svoger og ni andre adelsmenn.

I oktober 1536 ble han tatt til nåde av Christian III, men ved reformasjonens innførelse mistet han inntektene av degnedømmet i København, mens han beholdt sine tre prebender ved domkirkene. Han oppga nå den geistlige løpebanen og gikk i tjeneste ved kongens hoff.

I 1547 ble han forlenet med Tønsberg len. Han oppholdt seg skiftevis i Tønsberg og på slottet Bregentved i Danmark, som han hadde arvet etter sin mor. I sin tid som lensherre var han opptatt med lærde studier. For eksempel diskuterte han teologi med sognepresten i Tønsberg Laurids Lauridsen og studerte runeskriften sammen med fetteren Mogens Gyldenstjerne. I 1551 ble han smittet av pest, men overlevde. Han døde ugift i 1555.

Som lensherre i Tønsberg lå Bille i fiendskap og prosesser med sin forgjenger, Erik Ugerup.[2] I et brev trykt i Diplomatarium Norvegicum fortelles det at en sak mellom Bille og Ugerup fra 1552 måtte henvises til retten i Oslo, fordi prosten, lagmannen og byrådet i Tønsberg ikke våget å dømme i saken, etter at Ugerup møtte opp i rådstuen bevæpnet med spente fyrrør og knebelspyd.[3]

Den danske forfatteren Palle Rosenkrantz utga en historisk roman om Bent Bille i 1906.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Dansk Biografisk Leksikon, 3. utgave, biografiskleksikon.lex.dk, besøkt 13. september 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Johnsen, Oscar Albert (1934). Tønsbergs historie. Oslo: Gyldendal. s. 6. 
  3. ^ Diplomatarium Norvegicum II.1156

Litteratur[rediger | rediger kilde]