Bell-Boeing V-22 Osprey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
V-22 Osprey
V-22 Osprey
U.S. Marines-soldater hopper ut fra en Osprey.
Informasjon
Rolle VTOL transport
Produsent Bell Helicopter Textron
Boeing Helicopters
Første flyvning 19. mars 1989
Brukes av United States Marine Corps
United States Air Force
Utviklet fra Bell XV-15

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Det amerikanske marinekorpset er den forsvarsgrenen som har ansvaret for utviklingen av luftfartøyet. Korpsets versjon, MV-22, er et taktisk transportfartøy for tropper, utstyr og forsyninger i stand til å operere fra skip. Den amerikanske marinens versjon, HV-22A, bygges for søk og redning i strid, innsettelse og uthenting av spesialstyrker og logistikkstøtte til flåten. Den tredje versjonen, CV-22, brukes av det amerikanske luftforsvaret for spesialoperasjoner og søk og redning i strid.

Luftfartøyet kan erstatte funksjonen til marinekorpsets CH-46E og CH-53D helikoptre, samt flere spesialversjoner av H-53, H-47, H-60 og C-130. Men selv om det allerede er i operativ bruk i Irak, er det betydelig politisk tvil om dets videre skjebne. Programmet er flere ganger lagt på is etter alvorlige ulykker og etter at kostnadsrammene er sprengt.

Det engelske ordet osprey betyr vanligvis «fiskeørn».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bell-Boeing V-22 Osprey – bilder, video eller lyd
V-22 Osprey