Barthélemy Adoukonou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barthélemy Adoukonou
Født24. aug. 1942Rediger på Wikidata (81 år)
Abomey
BeskjeftigelseKatolsk prest (1966–), katolsk biskop (2011–) Rediger på Wikidata
Embete
Akademisk gradDoktorgrad (1989) (utdannet ved: Université Paris-Descartes, studieretning: sosiologi)[1]
Utdannet vedUniversité Paris-Descartes (–1989) (akademisk grad: Doktorgrad)[1]
Universität Regensburg
Doktorgrads-
veileder
Louis-Vincent Thomas[1]
NasjonalitetBenin
Dahomey

Barthélemy Adoukonou (født 24. august 1942 i Abomey i Fransk Dahomey i Fransk Vest-Afrika) er en beninsk katolsk geistlig og emeritert kuriebiskop. Han var tidligere generalsekretær både for Conférence Épiscopale Régionale de l'Afrique de l'Ouest Francophone og Association of Episcopal Conferences of Anglophone West Africa, og konsulent for det pavelige råd for fremme kristen enhet. I tillegg til språkene til de to vestafrikanske internasjonale konferansene behersker han italiensk og tysk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Kardinalprefekten for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, Grégoire-Pierre Agagianian, ordinerte Adoukonou til prest for bispedømmet Abomey den 16. desember 1966.

Etter å ha undervist i gutteseminaret Saint Joan of Arc i Ouidah (1967–1968), og vært kapellan og lærer ved Aufiais College i Cotonou (1968–1970), og assisterende sogneprest for St Frans av Assisi i Bohicon ved Abomey (1970–1971), fortsatte i årene 1971 til 1977 med å fortsette studier i religionssosiologi i Paris, og tok deretter doktorgraden ved Universitetet i Regensburg i 1977 under Joseph Ratzinger[2] med en avhandling om den kristne hermeneutikk i voodookulten i Benin. Han var Razingers siste doktorand.

Forsvarer av négritude i den katolske kirke: Barthélemy Adoukonou er en ivrig forsvarer av Afrikas plass i den katolske kirke. Han er grunnleggeren av Sillon Noir, en bevegelse for refleksjon over inkulturasjon som er avhengig av «samfunnsintellektuelle». I 1970 bekreftet han sitt ønske om å samarbeide i inkulturasjon ved å oppdage behovet for å gjenopprette alt som er hellig i afrikanske kulturer, inkludert vodun. Førs ble han misrorstått, men etterhvert klarte han å samle vise menn og universitetsprofessorer rundt sine ambisjoner om inkulturasjon, særlig takket være oversettelsen av den første uke av Ignatius av Loyolas Åndelige øvelser til det lokale språk fon for kristne. Han forsvarte tanken om at afrikansk teologi må utgå fra dens antropologi.

Titulærbiskop i Den romerske kurie[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til sekretær for det pavelige råd for kulturen den 3. desember 2009 og titulærbiskop av Zama Minor den 10. september 2011. Han ble ordinert til biskop av kardinal utenriksminister Tarcisio Bertone S.D.B. den 8. oktober samme år; medkonsekratorer var Gianfranco Ravasi, president for det pavelige råd for kulturen i de pavelige kommisjoner for kirkens kulturarv og for hellig arkeologi, og Giuseppe Bertello, guvernør av Vatikanstaten og president for den pavelige kommisjon for Vatikanstaten.

Paven utnevnte ham til medlem av Det pavelige råd for sosial kommunikasjon 29. desember 2011.

Da han nådde aldersgrensen på 75 år, aksepterte pave Frans hans avskjedssøknad den 24. august 2017.

Høsten 2017 ble han leder for et antropologisk forskningssenter i Benin.[3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]