Voodoo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Voodoo eller fransk: Vaudou er en religion eller kult som baserer seg på afrikanske stammereligioner med innslag av kristendom. Den praktiseres for det meste blant etterkommere av slaver i de karibiske landene og i USA. Santería er en beslektet karibisk religiøs tradisjon.

Den er svært myteomspunnet, mest kjent for den såkalte voodoodukken som visstnok skal kaste en forbannelse over personen den symboliserer, og fenomenet zombier (levende døde). Det finnes et utall varianter av voodoo, men felles for dem alle er sjamanisme og bruk av naturmedisin.

Voodoo har sin bakgrunn tilbake i afrikanske religioner og dens røtter er sannsynligvis flere tusen år gamle. Ordet voodoo er avledet fra vodũ, som i de afrikanske gbespråk som fon, ewe, og andre beslektete språk (overført fra dagens Ghana til Benin), betyr «ånd» eller «guddommelig vesen». Som religion er den å betrakte som en hybrid av flere tradisjoner og trosretninger, noe som gjør den meget dynamisk og samtidig vanskelig å få grep om.

Den voodoo-versjonen folk flest kjenner til i dag, med bla. hodeløse kyllinger, voodoodukken, velsignelser og besvergelser, er den haitiske formen, som på 1700-1800 tallet fra utsiden ble sett på som djeveldyrkelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Voodoo – bilder, video eller lyd