Storflekket metallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Autographa bractea»)
Storflekket metallfly
Storflekket metallfly,(Autographa bractea)
Nomenklatur
Autographa bractea
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
storflekket metallfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAutographa
Økologi
Habitat: enger og lysninger i skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Storflekket metallfly (Autographa bractea) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Nord-Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 42–50 mm), brunlig nattfly. Arten er umiskjennelig på grunn av den store, sølvhvite flekken midt i forvingen, dessuten er den gule bakkroppen et påfallende kjennetegn. Forkroppen (thorax) er gråbrun, den fremre delen gulbrun og bakkanten svartaktig. Som vanlig hos metallfly har den en høy tverrkjøl av oppstående, håraktige skjell og en oppstående dusk over scutellum. Bakkroppen er lyst gul med to mørkbrune dusker av oppstående skjell på den fremre delen, den fremste av disse er korsformet sett ovenfra. Forvingen er gråbrun med mørkere årer og avdempet glans, de bakerste 2/3 av midtfeltet kanelbrune. Midt i vingen er det en ganske stor, firkantet, sølvhvit flekk (virker speilblank hos noen eksemplarer). Vingen er lysere langs ytterkanten, mellomlinjene, som avgrenser midtfeltet, er tynne og ikke tydelige. Bakvingen er brunhvit med et grått område ved ytterkanten, skillet mellom de to fargene er ikke skarpt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på åpne områder som blomsterenger og lysninger i skogen, i lavlandet. Larvene, som overvintrer, lever på ulike lave planter. De spinner seg inn i en gulaktig kokong på vertsplanten før de forpupper seg. De voksne sommerfuglene flyr i juli–august, enkelte eksemplarer kan også påtreffes i september. I Norge svinger bestandene av denne arten sterkt, både fra år til år og over lengre perioder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i det meste av Europa og i det nordlige Asia østover til Sentral-Asia og det nordvestlige Kina. I Norge er den forholdsvis vanlig nord til Lierne i Nord-Trøndelag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, storflekket metallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Autographa bractea på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]