Arthur von Posadowsky-Wehner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arthur von Posadowsky-Wehner

Arthur greve von Posadowsky-Wehner (født 3. juni 1845 i Groß-Glogau, død 23. oktober 1932 i Naumburg (Saale)) var en tysk, konservativ politiker. Han var statssekretær i kontoret for den offentlige formue, statssekretær i innenriksdepartementet og visekansler.

Etter å ha avsluttet det juridiske studium ble han landråd i den prøyssiske provinsen Posen. Fra 1882 til 1885 var han medlem av det prøyssiske parlamentet, landdagen, for det frikonservative partiet.

Han innehadde forskjellige stillinger i statsadministrasjonen før han ble statssekretær (leder) i statens kontor for den offentlige formue (Reichschatzamt) (1893&ndash1897) statssekretær i innenriksdepartementet (1897–1908), visekansler (1897-1907) og prøyssisk statsråd (Staatsminister).[1]

Selv om han nedstammet fra den østelbiske adel og representerte dennes interesser, var han opptatt av sosialpolitiske spørsmål. Sammen med Det katolske sentrumspartiet og SPD fikk han gjennom en rekke økonomiske og sosialpolitiske reformer.

Etter å ha trukket seg fra regjeringen tilhørte han Riksdagen som fraksjonsløs representant.

Ved nasjonalforsamlingen i Weimar ble Posadowsky-Wehner parlamentarisk leder for det tysknasjonale folkepartiet (DNVP), men gikk i 1920 ut av partiet etter Kappkuppet, som han var motstander av.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Karl Heinrich von Bötticher 
Tysklands visekansler
Etterfølger:
 Theobald von Bethmann Hollweg