Aranarth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aranarth er en fiktiv person fra J.R.R. Tolkiens litterære verden. Han var den siste tronarvingen til Arthedain, og den første høvding over Dúnedain.

Aranarth ble født i 1938 tredje tideverv. Foreldrene hans var Arvedui, den siste kongen av Arthedain, og Fíriel, datter av kong Ondoher av Gondor, som betyr at Aranarth var etterkommer av både Isildur og Anárion.

Aranarth ville ha blitt den sekstende kongen av Arthedain dersom det ikke hadde blitt ødelagt av Angmar da han var ung. I 1974 ble Arthedains hovedstad Fornost erobret av Heksekongens styrker. De fleste dúnedain flyktet til Lindon, men Arvedui dro nordover til isbukta Forochel. Aranarth ba skipsbyggeren Círdan om å sende et skip for å redde faren hans. Dette skipet forliset, og Arvedui forsvant sammen med to av Arnors palantírer. Heksekongens styrker ble senere beseiret av en hær fra Gondor ledet av Prins Eärnur, og alver fra Lindon ledet av Glorfindel og Círdan. Det er mulig at Aranarth og hans menn også deltok i Slaget ved Fornost.

Ettersom Aranarth var sønn og arving til Arvedui betydde det at han ville bli Arthedains neste konge, som også betydde at han var konge av Arnor, men han gjorde aldri krav på kongetittelen ettersom riket av nordens dúnendain var i ruiner. I stedet valgte han å styre sitt folk som høvding, og de gjenværende dúnendain ble ferdamenn som bodde i villmarka, og kjempet mot gjenværende styrker av Angmar.

Aranarth sin sønn, Arahael, ble født og oppdratt i Kløvendal, og det samme ble alle høvdinger som etterfulgte ham. De fortsatte tradisjonen med å bruke navn som begynte med den kongelige prefiksen ar(a)-, som symboliserte deres krav til tronen til Gondor og Arnor. Også i Kløvendal ble viktige arvegjenstander oppbevart: Barahirs ring, splintene av sverdet Narsil, Elendils stjerne, og Scepteret av Annúminas.

I hans regjeringstid foregikk viktige hendelser i Midgards historie: Balrogen kjent som Durins bane ble vekket i Moria i år 1980 og tvang dvergene på flukt; kongeslekten i Gondor ble brutt da Kong Eärnur forsvant iMinas Morgul i år 2050 uten å etterlate seg noen arvinger; trollmannen Gandalv Grå infiltrerte Dol Guldur for første gang i år 2063, noe som tvang Sauron på flukt, og markerte starten på en periode kjent som Våkent Fred.

Aranarth var høvding i 131 år, som er lengre enn noen andre høvdinger. Han døde i 2106, 168 år gammel.

Navent til Aranarth er fra Sindarin, og betyr 'edel konge'.