Angmar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Angmar (Sindarin: Jern-hjem) er et fiktivt kongerike fra J.R.R. Tolkiens litterære verden Midgard.

Angmar ble grunnlagt i år 1300 i det tredje tidevervet, langt nord i Tåkefjellene, av den onde herren til ringskrømtene, som senere ble kjent som Heksekongen av Angmar. Siden heksekongen var en tjener av den mørke herren Sauron, er det antatt at Angmars kriger mot kongeriket Arnor ble iverksatt på Saurons bud.

Hovedstaden i Angmar var Carn Dûm.

Kort tid etter at Angmar ble grunnlagt startet den krig mot de delte Dúnedains riker Arthedain, Cardolan og Rhudaur. Heksekongen beseiret Rhudaur, det svakeste av de tre delene av det tidligere Arnor, og erstattet den Dúnedainske kongen med en av de innfødte Åsmennene, en vill stamme av, men som muligens var etterkommere av den forbannede slekten til Ulfang.

Da det var under heksekongens kontroll invaderte Rhudaur i 1356 T.T. delen Arthedain og i dette angrepet ble Arthedains Kong Argeleb I drept. Men med hjelp av en arme fra Cardolan klarte Arthedain likevel å opprettholde en forsvarslinje ved Blåsteråsene.

I 1409 T.T. ble Cardolan angrepet av Angmar, og kongeriket ble ødelagt. På denne tiden forsvant Rhudaur, og dette gjorde at Arthedain ble igjen som den eneste gjenværende delen av Arnor. Arthedain kjempet videre i enda 500 år, med mangel på allierte.

I 1974 T.T. samlet Angmar sine styrker og gjorde et siste angrep mot Arthedain. Angmar tok hovedstaden i Arthedain, Fornost, og ødela dermed det siste kongeriket av nordens Dúnedain. Et år senere ankom prins Eärnur av Gondor for å hjelpe Arthedain, men han kom for sent. Hæren hans, sammen med de gjenværende Dúnedain, alvene fra Lindon, og alvestyrken sendt ut fra Kløvendal ledet av Glorfindel, knuste Angmars styrker i slaget ved Fornost, men heksekongen ble ikke drept. Han unnslapp og flyktet til Mordor, og kongeriket hans, Angmar, fantes ikke mer. Det var etter dette slaget at Glorfindel skapte den berømte profetien om at heksekongen ikke skulle bli drept av noen mann.