Apamea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apamea
stort engfly (Apamea monoglypha)
Nomenklatur
Apamea spp.
Ochsenheimer, 1816
Populærnavn
engfly
Hører til
Hadeninae, Noctuidae, Noctuoidea,
storsommerfugler,
Apoditrysia,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: ca. 165, 30 arter i Europa, 17 funnet i Norge
Habitat: steder der det vokser gras
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika, Mexico, Sørøst-Asia, Øst-Afrika og øyer i Det indiske hav
Inndelt i

Engfly (Apamea spp.) er en slekt av nattfly som tilhører underfamilien Hadeninae. Navnet engfly brukes også på noen arter som tilhører andre, nærtstående slekter. Det er en artsrik slekt, 17 arter er funnet i Norge, der de kan påtreffes over alt der det vokser gras. Vanligst er stort engfly (Apamea monoglypha), kileengfly (Apamea crenata) og slåttengfly (Apamea remissa).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (vingespenn 30 – 55 mm), kraftige nattfly, grå eller brune på farge. Forvingene har vanligvis de fleste av de tegningene som er karakteristiske for nattfly: en kort, mørk lengdestrek ved roten (rotstrek), rundt midten to bølgete tverrlinjer (mellomlinjer) som avgrenser vingens midtfelt og nærmer seg hverandre mot bakkanten. I den fremre delen av midtfeltet sitter nyre- og ringmerker som vanligvis er tydelige hos denne slekten. Langs ytterkanten går den an smal, lys bølgelinje som ofte har pile- eller kileformede flekker i midten. Ytterkanten er mer eller mindre bølgete. Bakvingen er silkekaktig grå- eller brunlig, ofte mørkere langs ytterkanten. Larvene er bleke på farge med spredte, middels lange børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Engflyene har larver som lever på røttene og den nedre delen av stenglene av ulike gras (Poaceae). De fleste artene lever nede i bakken, der de overvintrer. De voksne sommerfuglene flyr om natten, vanligvis rundt midtsommer, og kommer gjerne til lys. Disse artene er ikke kjent for å vandre særlig langt.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Nattfly [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [3] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]