Lyst sandengfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Apamea anceps»)
Lyst sandengfly
Nomenklatur
Apamea anceps
(Denis & Schiffermullerr, 1775)
Populærnavn
lyst sandengfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: sanddyner
Utbredelse: den palearktiske sone

Lyst sandengfly (Apamea anceps) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne sjeldne arten er bare kjent fra Vest-Agder og Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 38 – 43 mm), lyst gråbrunt nattfly. Forvingene har de tegningene som man gjerne finner hos nattfly, men disse er gjerne temmelig utviskede. Tydeligst er det lyskantede nyremerket og en kort, mørk strek ved roten. Bakvingen er gråhvit og grå ytterkant og en diffus, avlang, lysgrå flekk i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I Norge lever arten på og ved sanddyner ute ved havet, mens den lenger sør i Europa kan forekomme i et videre spekter av habitater. Larvene utvikler seg på røttene av forskjellige grasarter (Poaceae) og overvintrer. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt den nordligste delen og det sørlige Balkan, og det nordlige Asia østover til Mongolia. I Norge ble den først funnet på Lista i Vest-Agder i 1985, den er senere også funnet på Sola i Rogaland og har trolig bestander langs Jærstrendene. Denne artens miljø er forholdsvis sjeldent i Sør-Norge og den er sannsynligvis truet av ferdsel og tråkk i sanddynene. Lyst sandengfly er listet som sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter fra 2021.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. februar 2022. Besøkt 23. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av lyst sandengfly Apamea anceps som NT→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Lyst sandengfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Apamea anceps på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]