Anne Kristine Herje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne Kristine Herje
Født24. juli 1940Rediger på Wikidata (83 år)
Eidsbygda
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserBarn av Jordens Pris (2002)
Blanche Majors Forsoningspris (2004)
Årets navn

Anne Kristine Herje (født 24. juli 1940 i Eidsbygda, Rauma) er en norsk misjonær og frelsesoffiser på Haiti, for Frelsesarmeen. Hun har bygget opp barnehjemmet Lykkens hjem (La Maison du Bonheur), på Haiti.

Herje har arbeidet i Frelsesarmeen i over 40 år, helt fra 1963. Hun reiste ut som misjonær i 1964 til fattige land i Sentral-Amerika, Curaçao, Surinam og Jamaica. Deretter 16 år blant barn i slummen på Haiti. Hun flyttet tilbake til Norge høsten 2004, hvor hun arbeidet med fjernadopsjon ved hovedkontoret til Frelsesarmeen i Oslo.

Barnebokforfatteren Emil Herje er en fetter av hennes bestefar.

Haiti[rediger | rediger kilde]

Ann Kristine Herje har bygget opp barnehjemmet Lykkens hjem med plass til noen og 50 fattige og hjemløse barn, i Haitis hovedstad Port-au-Prince på den karibiske øya Hispaniola i Sør-Amerika. Hun ledet barnehjemmet i 16 år, frem til 2005.

Herje og Lykkens hjem hjelper også ytterligere 120 barn som lever i vanskelige kår i fattige familier, ofte som følge av aids-epidemien.

Haiti har vært et sted med uroligheter og vold. I februar 2004 flyktet Jean-Bertrand Aristide, daværende president, fra Haiti til Sør-Afrika, fordi mange mente han ikke klarte å ha kontroll med de enorme utfordringene Haiti sto overfor. Væpnede bander herjet og landets politistyrker ble oppløst. De fleste utlendingene kom seg ut av landet, men Anne Kristine valgte å bli igjen. I en melding hjem til Norge skrev hun, «Det er kun fordi mange av bandelederne har barn på skolen at vi unngår bråk.».

Etter at hun fyttet til Norge har hun beholdt en sterk tilknytning til Haiti. Hun vendte tilbake dit for å hjelpe til etter det katastrofale jordskjelvet i januar 2010.[1]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • «Årets navn» – 1995. kåret i Verdens Gang (VG).
  • «Auschwitz-prisen» – delt ut av De hvite bussene.
  • Barn av Jordens Pris – 2002. For sitt arbeidet blant barn i slummen på Haiti i Det karibiske hav.
  • Blanche Majors Forsoningspris – 26. november 2004. For sin innsats for barna ved barnehjemmet Lykkens Hjem. I anledning prisutdelingen ble det sagt: «Anne Kristine Herje har gjennom sin gjerning tatt fatt i et av de viktigste virkemidler når det gjelder forsoning, – nemlig barn. At barn ikke henges opp i gamle fordommer er et svært viktig element i enhver forsoningsprosess.»
  • Grunnleggerens orden – 2004. Den høyeste utmerkelse som deles ut av The Salvation Army (Frelsesarmeen, internasjonalt). Utmerkelsen ble overrakt av Colonel John Matear.
  • «Årets romsdaling 2004», kåret av Romsdals Budstikkes lesere. Under overrekkelsen av utmerkelsen sa hun, «… at det verken hadde vært noe kall eller en gjerning eller en jobb. – Jeg vil heller si at dette har vært livet mitt. Jeg er en mor for mange barn som har mistet sin mor.».
  • St. Olavsmedaljen – 2. oktober 2006. – For sin humanitære og sosiale innsats, for de svakeste i samfunnet i inn- og utland. Medaljen ble overrakt av Ottar Befring, fylkesmann i Møre og Romsdal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skogly, Ann Hege. 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]