Anders Magnus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anders Magnus
Anders Magnus
Foto: Harry Wad
Født Anders Christian Magnus
10. april 1952 (62 år)
Norge
Yrke Programleder og journalist

Anders Christian Magnus, født den 10. april 1952, er en norsk kringkastingsmann.

Magnus begynte, etter endte magistergradsstudier ved Universitetet i Bergen, sin journalistkarriere i siste halvdel av 1970-tallet ved NRK Hordaland, og ved begynnelsen av 1980-tallet kunne han blant annet høres i NRK Hordalands humorspalte Løgn og lyvenytt.

Fjernsynskarrieren begynte i NRK Dagsrevyen på 1980-tallet, og han skrev i denne tiden et hyllestverk til Bergen, boken Bergen sett fra luften. Ut over dette har Anders Magnus beskrevet bergenseren sett gjennom utgivelsen Erkebergenserne.

I 1992 gikk han over til TV 2 der han var et av kanalens første nyhetsankere, og senere ledet debattprogrammene PS og M. I 1998 gikk han tilbake til NRK som Afrika-korrespondent, med kontor i den sørafrikanske Kappstaden, der han var frem til 2002. På grunnlag av dette oppholdet skrev han boken Min afrikanske reise, med utgivelse i 2004.

Etter tiden i Afrika har Anders Magnus og vært medarbeider i programposten Forbrukerinspektørene, vært medprogramleder for en landsdekkende innsamlingsaksjon på fjernsyn og arbeidet som journalist i Dagsrevyen.

Han har og arbeidet som utenriksjournalist i Bergens Tidende og har, foruten å foreta reportasjereiser verden over, intervjuet størrelser som Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Yassir Arafat, Jimmy Carter og Dalai Lama.

Under dekning av en Blitz-demonstrasjon mot den danske ambassaden i mars 2007, ble Anders Magnus og en kollega fysisk angrepet. Denne saken førte til anmeldelse.

Gjennom sitt journalistiske virke har Anders Magnus utviklet en pågående og kritisk måte å dekke sakene på, særlig har dette vært rettet mot topper i forvaltning og næringsliv.[trenger referanse] Hans innsats i samfunnsprogrammet Brennpunkt, sammen med blant andre Arne Oscar Holm, kan stå som eksempel her.

Ellers kan nevnes at Anders Magnus har noen år bak seg som politisk journalist, der han har dekket de fleste politiske fagfelt, som eksempelvise forsvars- og justispolitikk, samferdselspolitikk og sosial- og helsepolitikk.

Nyåret 2010 skapte Magnus overskrifter da han under et Dagsrevy-innslag beskrev forskjellene i Oslo-skolen, der disse kunne synes å være inndelt etter elevenes hudfarge: brune overfor hvite elever. Forfatteren Unni Lindell var blant de argeste kritikerne av denne måten å vinkle saken på, mens språkforskerne Sylfest Lomheim og Helene Uri stilte seg blant forsvarerne av Magnus' språkbruk i det nevnte innslag.

Fra sommeren 2010 til høsten 2014 var Anders Magnus NRKs korrespondent i Asia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Anne Efskin 
NRKs korrespondent i Afrika
Etterfølger:
 Tomm Kristiansen 
Forgjenger:
 Ole Torp 
NRKs korrespondent i Asia
(2010–2014)
Etterfølger:
 Petter Svaar 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)