Anchorage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anchorage

Flagg

Våpen

Land USA USA
Delstat Alaska Alaska
Fylke Anchorage
Tidssone −9
Areal 5 079,2 km²
Befolkning 291 826 (2010)
Bef.tetthet 57,46 innb./km²
Politikk
Borgermester Dan Sullivan

Anchorage

Anchorage er by i den sammensatte bykommunen Anchorage i den amerikanske delstaten Alaska. Med 291 826 innbyggere i følge folketellingen i 2010, er Anchorage den største byen i Alaska med nesten halvparten av statens innbyggere. Anchorage styres av en valgt ordfører og byråd, og en byrådsleder. Byens nåværende ordfører er Mark Begich.

Anchorage ligger i det sydlige sentrale Alaska, på 61° nord (nesten det samme som Stockholm og St. Petersburg), 149° vest (nesten det samme som Hawaii), nordøst for Alaska-halvøya, Kodiak Island, og Cook Inlet, rett nord for Kenai halvøya, nord-vest for Prins William-sundet, og nesten rett syd for Mount McKinley/Denali. Byen ligger på en trekantet halvøy. Mot øst ligger Chugach fjellene, mot nordvest er Knik Arm, og mot sørvest er Turnagain Arm, øvre forgreninger av Cook Inlet, som i seg selv er den nordligste delen av Stillehavet. Det er ingen sandstrender i byen, men brede gjørmestrender. Mot nord ligger kommunen Matanuska-Susitna, i syd ligger Kenai Peninsula, og mot øst Valdez-Cordova.

Anchorage har dypvannshavn, og 90 % av alt forbrukergods som ankommer Alaska blir losset her.[1] Byen er også hovedkvarter og viktig stasjon for Alaska Railroad. Blant de største næringsveiene er det offentlige, militæret, olje og turisme. To strategisk viktige amerikanske militærbaser grenser til Anchorage mot nord: Elmendorf Air Force Base og Fort Richardson. Sommeren er den største turistsesongen i byen.

Gjennomsnittstemperaturen om sommeren ligger mellom 13 og 23 grader Celsius, om vinteren ligger den mellom −7 og −15 grader Celsius. Været er svært uforutsigbart, både fra dag til dag og for hele årstider. Somrene er gjerne milde og fine, men ofte med en del regn. Noen vintre er det mye snø og kaldt, mens andre vintre er det mindre snø og gjentatte perioder med tøvær. Siden byen ligger relativt langt mot nord er vinterdagene korte, og på grunn av arbeid kan mange gå uker uten å se sol. «Seasonal Affective Disorder» er et kjent problem.

Byen har gjennom tidene vært et mål for immigranter, og byen har aktive asiatiske, østeuropeiske og latinamerikanske grupper, i tillegg til afro-amerikanere og innfødte alaskere. Anchorages flyplass er Ted Stevens Anchorage internasjonale lufthavn.

Anchorage ble planlagt av byplanleggere i 1914 som en havn i forbindelse med byggingen av Alaska Railroad, og i 1915 ble de første bytomtene solgt. I 1920 oppga USAs regjering sin direkte kontroll over området og valg ble holdt. I 1940-årene begynte byen å vokse, i og med konstruksjonen av Elmendorf Air Force Base og Fort Richardson, som gjorde Anchorage til et større forsvarssenter. Etter at Alaska ble en stat, opplevde Anchorage alvorlig bolignød, noe som ble delvis løst ved byggingen av drabantbyer.

Resultat av jordskjelvet i 1964

Langfredag 27. mars 1964 ble Anchorage rammet av et kraftig jordskjelv som målte 9,2 på Richters skala, og mye ble ødelagt. Faren for videre jordskjelv satte en begrensning på bygningshøyden, og de høyeste er på 21 etasjer. Byen har en skyline med Chugachfjellene, Cook-bukten og Mount McKinley i bakgrunnen. Selv om plassen er begrenset på halvøya der byen ligger, så er det flere parker og grønne soner innenfor bygrensen. Over de siste 30 årene har flere av de uutviklede områdene blitt fortettet med hus, butikker og annen byggevirksomhet.

Anchorage inkluderer også naturreservatet Chugach State Park.

Landemerker og severdigheter[rediger | rediger kilde]

Den største grenen av University of Alaska ligger sentrumsnært i østre Anchorage. Byen har et symfoniorkester, en opera- og konsertforening samt flere uavhengige musikk- og teatergrupper. Det er ukentlige seanser med tradisjonell irsk musikk, jazz, og annen musikk.

Noen karakteristika ved Anchorage:

  • Forskjellen mellom flo og fjære er nest-størst i verden.
  • Fur Rendezvous festivalen avholdes årlig i februar
  • Byen har Amerikas høyeste prosentandel av flygere grunnet de mange flyplassene og landingsstripene rundt om i Alaska
  • Små jordskjelv er hyppige.
  • Befolkningstettheten er svært lav for en by av denne størrelsen.
  • Chinook-vindene som kan være i storm styrke om våren.
  • Aktive vulkaner i nærheten, for eksempel har Mount Spurr, Mount St. Augustine og Iliamna spredt aske over byen.
  • Relativt ung by, grunnlagt i 1915, men veksten var svært laber frem til 1940.
  • Det finnes flere vakre løyper for turski.

Anchorage har et yrende forretningsliv, store kjøpesentere, trafikkork (midt om vinteren kan det være vanskelig å komme seg rundt til fots og med buss), typiske forsteder og to offisielle forsteder, Eagle River og Chugiak. I tillegg er det flere pendlere fra steder såpass langt vekke som Wasilla og Palmer i Matanuska-dalen.

Anchorage har fått All America City-prisen i årene 1956, 1965, 1984-1985 og 2002. Byen vant prisen sist på grunn av arrangement som Spesialolympiaden i 2001, en rett for unge lovbrytere («Anchorage Youth Court») og programmet Bridge Builders som tar sikte på å redusere konflikter mellom forskjellige kulturer.

Den botaniske hagen i Alaska har over 900 arter av langtlevende planter og 150 lokale plantearter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]