Amilcare Tonietti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amilcare Tonietti
Født24. juni 1847Rediger på Wikidata
Rio Marina
Død22. mars 1927Rediger på Wikidata (79 år)
Roma
BeskjeftigelseKatolsk prest (1871–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk erkebiskop
  • titulær erkebiskop (1899–)
  • biskop (1887–)
  • biskop (1893–1899) Rediger på Wikidata

Amilcare Tonietti (født 24. juni 1847 i Rio Marina på øya Elba i storhertugdømmet Toscana, død 22. mars 1927 i Roma i Italia) var en italiensk katolsk erkebiskop og astronom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

I en alder av tjuefire år mottok Amilcare Tonietti presteordinasjonen i 1871 av erkebiskopen av Genova, monsignor Salvatore Magnasco.

Biskop av Massa[rediger | rediger kilde]

I 1887 begynte han sin bispetjeneste; den 25. november utnevnte pave Leo XIII ham til biskop, og betrodde ham bispestolen i Massa som var blitt vakant etter Giovanni Battista Alessio Tommasis død. Han ble bispeviet i Roma, i kirken Sant'Agnese in Agone, av kardinal Raffaele Monaco La Valletta noen dager etter utnevnelsen, den 8. desember, på høytideligheten av Marias uplettede unnfangelse. Medkonsekrerende var titulærbiskopene Elia Bianchi og Antonio Sbrolli.

I tråd med kirkens sosiallære, uttrykt encyklikaen «Rerum novarum» av Leo XIII, sørget Tonietti for etableringen av katolske selskap for gjensidig hjelp i bispedømmet. Han fremmer også det italienske katolske ungdomsselskap, samt St. Vincent de Paul-gruppenes virke. Han ga ny en drivkraft til bispedømmeukebladet, hvis tittel han endret fra «Den katolske arbeider» til «Arbeiderens forsvar». Han deltok i den nasjonale kateketiske kongress som ble avholdt i Piacenza i 1889, samt i de eukaristiske kongressene i Napoli (19.–22. november 1891) og Torino (2.–6. september 1894).

Som en oppmerksom observatør av de politiske og sosiale endringer som fant sted, motarbeidet han frimureri i alle dets former, og ble dermed skyteskive for fiendtlige demonstrasjoner fra medborgere som tilhørte den organisasjon. I tillegg til sine plikter som åndelig leder og bispedømmets styrer, bedrev prelaten også vitenskapelig forsknin. Hans interesser spant fra astronomi til meteorologi, akkurat som hans barnabittiske vitenskapsvenn Francesco Maria Denza. I samarbeid med sistnevnte etablerte han et meteorologisk observatorium i presteseminaret i Massa og Castelnuovo Garfagnana, også utstyrt med et fysikk- og kjemilaboratorium.

Biskop av Montalcino[rediger | rediger kilde]

Etter seks års tjeneste i det apuanske bispedømmet ble han i 1893 overført til Montalcino hvor han utførte bispetjeneste i ytterligere seks år.

Tjeneste i den romerske kurie[rediger | rediger kilde]

I 1899 ble han elevert til titulærerkebiskop av Tiana, og gjorde så tjeneste i Den hellige stols diplomatiske tjeneste.

I sine siste leveår tok han del av arbeidet ved Specola Vaticana, det stjerneopservatoriet som var blitt gjenetablert den 14. mars 1891 av Leo XIII, og som ble ledet av fader Francesco Maria Denza. Msgr Tonietti anerkjennes især for oppfinnelsen av et instrument for observasjonen av himmellegemer.

Han døde i Roma av lungebetennelse i en alder av 79 år den 22. mars 1927.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org toni, lest 1. september 2023