Alexis Pappas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alexis C. Pappas»)
Alexis Pappas
Født16. okt. 1915Rediger på Wikidata
Død12. feb. 2010[1]Rediger på Wikidata (94 år)
BeskjeftigelseKjemiker, professor Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi
UtmerkelserFridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, matematisk-naturvitenskaplig klasse (1980) (sammen med: Lars Skattebøl)
Norsk Kjemisk Selskaps medalje til minne om Guldberg og Waages massevirkningslov (1983)

Alexis Constantin Georg Pappas (født 16. oktober 1915 i London død 12. februar 2010 i Oslo) var en norsk kjemiker og professor i kjemi ved Universitetet i Oslo.

Foreldrene til Pappas var greske, og hans far ble tilbudt jobb for Atlas Remfabrikk. Alexis ble født i eksil i London, ettersom første verdenskrig hindret flyttingen til Norge. Pappas vokste opp i Oslo, og han fullførte Frogner gymnas i 1934. På universitetet studerte det nye fagfeltet polymerkjemi. I 1940 ble han cand.real. på en oppgave om uran, veiledet av Ellen Gleditsch.

Fra 1947 til 1952 var han statsstipendiat med studieopphold ved Institut du Radium og Collège de France i Paris. Deretter arbeidet han med forskning på kjernekjemi ved Massachusetts Institute of Technology i Boston. I 1952 kom han tilbake til Oslo og forsvarte avhandlingen A Radiochemical Study of Fission Yields for dr.philos.-graden i 1954. Her ledet han den nye kjernekjemiske gruppe under Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd. Niels Bohr anbefalte Pappas å delta i det nystartede atomfysiske forskningssenteret CERNs eksperimenter i Uppsala. I 1957 fikk Pappas et gaveprofessorat finansiert av Landsforeningen mot kreft. Det neste tiåret forsket han på opptak av radioaktivt strontium i menneskekroppen. Denne forskningen var svært viktig under den kalde krigens tid, da det var behov for kunnskap om stråleskader i forbindelse med prøvespregninger eller i tilfelle atomkrig. Fra 1962 til han gikk av med pensjon i 1985 var han professor i kjernekjemi ved Universitetet i Oslo.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, verkets språk bokmål, Norsk biografisk leksikon ID Alexis_Pappas, besøkt 18. desember 2021[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]