3D-printing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra 3D printing)
Gå til: navigasjon, søk
3D-skriver
En miniatyr av en turbin laget med 3D-printing

3D-printing er en hurtig prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell. Prosessen tilføyer lag for lag nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen. Prosessen styres av et dataprogram, og foregår i spesielle prototypemaskiner som også kalles 3D-skrivere.

Forutsetningen for å kunne produsere en prototype på en 3D-skriver er en 3D-datafil av den delen som skal lages. Fordelen med 3D-printing er at man ut fra 3D-datafilen kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, og uten bruk av støpeverktøy. 3D-printing skiller seg fra andre typer produksjon ved at den ikke benytter noen form for kutting eller drilling.

En 3D-printer kan bruke mange forskjellige materialer; mest brukt er plast. Vanligste plasttyper er ABS og PLA, men mer avanserte printere kan også blant annet bruke PVA, PA, PC, POM, PETG, HIPS og elektrisk ledende plast (ABS).

3D-printing anvendes idag eksempelvis innen produktutvikling og industridesign, innen arkitektur og annen modellbygging, og innen ortopedi og tekniske hjelpemidler.

Det finnes både kommersielle og frie (open source) 3D-skrivere. En open source variant er RepRap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:3D printing – bilder, video eller lyd