Øyvind Strand (dirigent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyvind Strand
Født1956Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMusiker, dirigent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserTelemark fylkeskommunes kulturpris (2003)
Musikalsk karriere

Øyvind Strand (født i 1956) er en norsk musiker, komponist og dirigent. Han er oppvokst i Drangedal og bosatt i Skien.[1]

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

Dirigent m.v.[rediger | rediger kilde]

Strand har vært dirigent i Musikkforeningen Suoni siden 1980, og er også dirigent for Gimsøy skolemusikk (siden 1977) og koret Canto Libre (siden 1995).[1][2] Han er også en del av originalbesetningen i tradjazzbandet Bratsberg Amt Jazzorkester, som ble stiftet i 1978.[1][3] Han har i en årrekke vært engasjert som dirigent ved Musikksommerleirene på Kvitsund i Telemark i regi av Norges Musikkorps Forbund (NMF), og han har sittet i styret for NMF Telemark, NMF Sør og Telemarkkonsertar AS.[4] Han er leder i Telemark Kulturnettverk, leder i Skien Musikkråd og styremedlem i Norsjø kammermusikkfest. Han har også vært med på å organisere og arrangere store musikkfestivaler i Skien, som Nordisk Baltisk Korfestival og Landsfestivalen for kor. Siden 1999 har han dirigert Vintertreff for voksenkorps, et samarbeidsprosjekt på tvers av fylkesgrensene. Han har vært dommer i ulike musikkonkurranser og benyttes ofte som konferansier, kåsør, foredragsholder og gjestedirigent ved kurs og seminarer.

Særlig som dirigent for Musikkforeningen Suoni har Strand vært initiativtager til og gjennomført store samarbeidsprosjekter mellom korps, kor og solister, ofte profesjonelle sangere, skuespillere og musikere. Til disse produksjonene arrangerer han mye av musikken. I 1995 satte de opp musikkspillet Sommer i Tyrol og to år senere produserte de kabareten Evert, basert på Evert Taubes liv og musikk. I denne sammenheng har han arbeidet med artister som Solveig Kringlebotn, Elisabeth Andreassen, Eli Kristin Hansveen[5], Ingebjørg Bratland, Lina Johnson, Lars Klevstrand, Anders Vangen[1], Didrik Solli-Tangen[5], Emil Solli-Tangen[6], Lasse Kolstad, Harald Heide-Steen jr., Ole Edvard Antonsen, Frøydis Grorud, Guttorm Guttormsen, Knut Buen og Bjørn Vidar Solli.

Komponist[rediger | rediger kilde]

Øyvind Strand har komponert flere marsjer som er blitt populære, blant andre Telemark Bataljon[7], Biograf, Himmelstuperne og Ambassadør[8], komponert teatermusikk, samt arrangert en mengde musikk for orkester, korps, kor, revy og teater. Hans musikk er etterspurt og spilles av mange norske korps, blant annet av forsvarskorpsene, og marsjen Telemark Bataljon ble brukt som felles avslutningsmarsj på Norsk Militær Tattoo i Oslo Spektrum i 2016. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 komponerte han, på bestilling fra Telemark Kulturnettverk, marsjene Hønemarsj (bygd på folkevisen Pål sine høner) og Nordmannen (bygd på Mellom bakkar og berg). I 2017 komponerte Strand marsjen Landlov på bestilling fra Kongelige norske marines musikkorps, tilegnet kommandørkaptein Truls Sanaker som gikk av med pensjon.[9] Samme år fullførte han Three Spirituals for sopran, blandet kor og blåseorkester og han komponerte marsjen På skinner i forbindelse med 100-årsjubiléet for Bratsbergbanen og Vannveien til Telemarkkanalens 125-årsjubileum.

Til 125-årsjubileet til Skien kirke i 2019 komponerte Strand bestillingsverket «Himmelborg» for blåserorkester, orgel og hardingfele. Verket baserer seg på to norske folketoner og ble urfremført i Skien kirke 4. februar 2020, med Strand som dirigent.[2]

I anledning 400 års-jubileet for Cort Adelers fødsel i Brevik (16. desember 1622) komponerte han Adeler marsj, som Brevik Musikkorps urfremførte 17. mai 2022 og som ble spilt flere ganger i jubileumsåret.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

For sitt lange virke i Telemarks kulturliv har Øyvind Strand mottatt flere priser og utmerkelser. Fra Norges Musikkorps Forbund er han hedret med både Hederstegn for dirigenter og Fortjenestemedaljen. Ellers har han blitt tildelt følgende stipend og priser:

  • 1993: Norsk Hydros kulturstipend
  • 1997: Skien kommunes kulturpris[10]
  • 2003: Skien Bys Vels Fortjenestemedalje
  • 2003: Telemark fylkeskommunes kulturpris[10]
  • 2005: Porsgrunn Kultursenters Gledespris[10]
  • 2008: Sparebank 1 Telemarks kulturpris
  • 2012: Herøya Industriparks kulturpris
  • 2016: I forbindelse med hans 60-årsjubileum i 2016 ble det avholdt en stor veldedighetsgalla i Ibsenhuset i Skien, der inntektene gikk til opprettelsen av Øyvind Strands Musikkfond.[11]
  • I august 2021 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Forelsket i Wien». www.ta.no (norsk). 18. november 2005. Besøkt 17. januar 2021. «Ikke bare dirigerer han Suoni. Også Gimsøy skolemusikk og koret Canto Libre er ledet av Strand. Innimellom bytter han ut taktstokken med trombone, og spiller med Bratsberg Amt Jazzorkester. | Øyvind Strand er oppvokst i Drangedal. Han kommer fra et musikalsk hjem, der faren Sigurd var lokal ildsjel og dirigent. På morssiden var det mange felespillere, og bestemoren sang. | Som 19-åring flyttet Øyvind til Skien, der han har bodd siden. I en periode jobbet han som musikklærer på en skole. Han har også vært reiseleder, men mest av alt er det korps Strand har viet seg til.» 
  2. ^ a b Larsen, Bjørnar (26. januar 2020). «Dobbeltjubileum for Suoni og Øyvind Strand: – Har både ledd og hatt tårer i øynene underveis». Varden. Arkivert fra originalen 22. januar 2021. Besøkt 17. januar 2021. «I jubileumsåret skal Suoni holde en rekke konserter. Allerede fjerde februar blir det konsert i Skien kirke med urframføring av verket «Himmelborg». Det er skrevet av dirigent Øyvind Strand og er bestilt av Skien menighet som en avslutning av kirkens 125-årsjubileum. Deretter kommer høydepunktene tett med blant annet både promenadekonsert, jubileumsgalla og julekonsert i Ibsenhuset.» 
  3. ^ Tungesvik, Torbjørn (24. september 2016). «Grenlands egen Mr. Music». Varden. Arkivert fra originalen 22. januar 2021. Besøkt 17. januar 2021. «Siden er det blitt Bratsberg Amts Jazzband, Suoni, Canto Libre og Gimsøy skolemusikk.» 
  4. ^ «Øyvind Strand har vært dirigent i Suoni siden 1980 - Suoni musikkforening». Musikkforeningen Suoni. Arkivert fra originalen 22. januar 2021. Besøkt 17. januar 2021. «Øyvind har også i hele denne tiden vart aktiv som arrangør og orkesterleder for teater og revy, han har i kortere perioder vikariert i andre lokale korps og har i mange år vært en aktiv musikkpolitiker med styreverv i Telemark Musikkråd, Norges Musikkorps Forbund (NMF) og som leder i Skien Musikkråd. Han er en samfunnsengasjert mann som også dyrker sin store interesse for historie, samtidig som han er aktiv som komponist og ikke minst arrangør av musikk i ulike sammenhenger. (---) Han har også i mange år undervist på den årlige musikksommerskolen på Kvitsund i Telemark. Han var med på å organisere og arrangere Skien internasjonale musikkfestival i 1992, Nordisk-Baltisk Korfestival i 2000 og Landsfestivalen for kor i 2007.» 
  5. ^ a b Omenås, Sindre (4. november 2020). «Suoni-historien mellom to permer: – Har vært flue på veggen på alle øvinger i to år». Varden. Arkivert fra originalen 22. januar 2021. Besøkt 17. januar 2021. «Musikkforeningen Suoni lanserer boken under fredagens konsert i Ibsenhuset. Jubileumsåret ble ikke helt slik de hadde sett for seg for ett år siden. | – Vi hadde sett for oss et jubileumsår med en lang promenade. To dager før vi skulle starte feiringen i Ibsenhuset, ble alt stengt ned, sier Øyvind Strand. | Det gjør at de nå hopper rett til finalen, med «Last night of the Proms», med Eli Kristin Hansveen og Didrik Solli Tangen som solister. | Konserten skulle være en fartsfylt finale i samme ånd mange har sett fra konserter i Royal Albert Hall. | Nå setter koronaen begrensninger på antall publikum i salen. Det er heller ikke plass til koret Canto Libre.» 
  6. ^ Ørvik, Daniela (13. november 2015). «Feirer 120 år med jubileumsgalla». Varden. Arkivert fra originalen 24. januar 2021. Besøkt 17. januar 2021. «Orkesteret hadde med seg flere eminente solister. Heistad-karen Emil Solli-Tangen, nettopp uteksaminert fra Operahøgskolen, bidro blant annet med «Dein ist mein ganzes Herz», til stor glede for publikum. | Den yngste Solli-Tangen broren ble med til Amerika da Didrik skulle være med Suoni dit, og har siden sunget med musikkforeningen flere ganger. | «Sånn synger de på Heistad» sa Strand etter Solli-Tangens første framførelse denne kvelden, til jubel og latter blant publikum.» 
  7. ^ «Telemark Bataljon Marsj CB3 Øyvind Strand». notebutikken.no. Besøkt 17. januar 2021. «Telemark bataljon er en vervet, profesjonell avdeling i Hærens styrker. Forberedt på innsats ute og hjemme, klar for fredsoppdrag så vel som krigsdeltakelse. Med høy beredskap - rede til å bli sendt ut på kort varsel. I prinsippet når som helst, hvor som helst. Marsjformat.» 
  8. ^ «Ambassadør marsj CB Øyvind Strand». notebutikken.no. Besøkt 17. januar 2021. «Ambassadør Marsch er komponert i forbindelse med 100-års jubiléet til Musikkforeningen Suoni i Skien i 1995.» 
  9. ^ «Landlov | Shore Leave - (March) Concert Band Grade 3,5 PDF Øyvind Strand». notebutikken.no. Besøkt 17. januar 2021. «Komponert på bestilling fra Kongelige Norske Marines Musikkorps i forbindelse med korpssjef Truls Sanakers avskjedskonsert 04.03.2017.» 
  10. ^ a b c «Nyttårskonsert 15. januar 2006». pjo.no. Porsgrund Janistsjarorkester. 2006. Besøkt 17. januar 2021. «Øyvind Strand: Født i Drangedal, men siden 1975 har han bodd i Skien. Han er en levende engasjert musiker, dyktig dirigent, instruktør, komponist og ikke minst arrangør, og er ansatt i kulturskolen i Skien. Øyvind er fast dirigent i Gimsøy Skolemusikk, Canto Libre og Musikkforeningen SUONI, sistnevnte med en fartstid på over 25 år.Han gjør alltid sine produksjoner med høy kvalitet. For dette arbeidet har han mottatt en lang rekke utmerkelser, bl.a. Skien Kommunes Kulturpris (1997) og Telemark Fylkeskommunes Kulturpris (2003).Sist høst mottok han også Gledesprisen for sitt omfattende virke som kulturformidler og musikalsk aktør i Telemark. Vi er stolte og takknemlig over å ha Øyvind med som støttespiller i kveld.» 
  11. ^ Ottesen, Helge (3. mai 2016). «Øyvinds musikkfond». Varden. Arkivert fra originalen 21. januar 2021. Besøkt 17. januar 2021. «– Jeg fyller 60 år i oktober og har ikke bruk for noen ting når det gjelder gaver. Jeg vil heller invitere folk og næringsliv til å være med på å etablere et fond til inspirasjon og motivasjon for musikklivet i Telemark, forteller Øyvind Strand.»