Østre Grimevann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Østre Grimevann
Beliggenhet Lillesand (Aust-Agder)
Areal 3,94 km²
Høyde 44 moh.
Omkrets 30,28 km
UTM-koord. 32V 463810 6462373
Kilde NVE

Østre Grimevann er et vann som ligger i Lillesand kommune i Aust-Agder, 44 moh. Det renner ut ved Osen til Stigselva, også kalt Kaldvellelva. Nedover dette vassdraget finnes det fire stemmer (demninger) og rester av gamle tømmerrenner. Man fløtet tømmer ned vassdraget og benyttet seg av vannkraften til å drive en pappfabrikk. Stemmene har blitt tatt vare på, mens resten av anlegget ligger i ruiner.

Østre Grimevann er også forbundet med det noe mindre Vestre Grimevann, hvor man kan fiske. Pga. sur nedbør har hele dette vassdraget vært miljøskadd, men man har kalket og sørget for at fisken igjen skal trives.

Grimevannene har sine navn etter den lille elva Grima(Grimelva) som renner ut i Vestre Grimevann. Der ligger også gården Grimenes, også oppkalt etter elva. Gården er gammel; i universitetets oldsaksamling i Oslo ligger det et sverd av Petersen type M, som man har funnet på gården. Denne sverdtypen er fra 800/900-tallet.

Østre Grimevann er forøvrig drikkevannskilden til Lillesand Kommune.

Fisking i Østre Grimevann[rediger | rediger kilde]

I Østre og Vestre Grimevann er det mange som har fisket i en mannsalder, og talløse er de opplevelsene folk har hatt her, både i form av stor fisk og store naturopplevelser.

Østre Grimevann har sine perler først og fremst rundt øyene Grimeøya, Bjørkøya og Furuøya som er fremragende fiskeplasser. I tillegg finnes det flere grunner rundt pumpehuset som var bra, men i dag er det vanskelig forhold der pga mye skjebbe(lokalt navn på abbor). Det er riktignok tatt noen pene eksemplarer av disse de siste årene, men da i garn av grunneiere.

I deler av vannet finnes tildels stor ørret, men også mye småfisk. De biter både på småsluk, mark og flue.

Østre Grimevann munner i øst ut ved Heldalstem, videre til Lonestem og danner derfra den kjente Kaldvellelva.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Aust-AgderstubbDenne Aust-Agderrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.