Løkkebergveien 41

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Løkkebergveien 41 er en funkis-villa i Drammen. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Sigurd Christiansen (1891–1947), fikk huset bygget til seg i 1931 og bodde her til sin død.

Huset ble bygget i 1931/32 etter tegninger av arkitekt Christian Fredrik Arbo (1876–1951), for prispengene Christiansen mottok for romanen To levende og en død i 1931. Arbo hadde arbeidet innenfor en nyklassisistisk og nybarokk stil inntil ca. 1930. Da fanget han opp impulser fra Bauhaus og Le Corbusier, og ved jubileumsutstillingen i Drammen i 1930 og i villaene i Løkkebergveien 1 og 41 arbeidet han i funksjonalistisk stil.

Løkkebergveien 41 ligger på Toppenhaugen, som tilhører Bragernes, godt synlig og med god utsikt. Huset var opprinnelig sitrongul med rød kontrastfarge, og var på folkemunne kjent som «det gule huset i Løkkebergparken». Husets fasade er hevet som et tårn. "Bygningen får med dette et spesielt seierspallaspekt"[1] som kan henspilles til hans litterære pris som muliggjorde byggingen av huset. Tor Bomann-Larsen skriver følgende om huset og dets beliggenhet:

"Byens fremste arkitekt ble snart engasjert, og det ble ryddet plass til en dikterbolig i åsen med praktfull utsikt over fjorden. Den usynlige dikteren ble synlig for alle. Drammen fikk sitt Aulestad i Løkkebergveien 41. Sigurd Christiansen kastet alle hemninger og lot bygge provinsbyens første funkishus - til alles forferdelese. Som en modernistisk pokal - nei, som en seierspall med tre trinn og dikterens arbeidsværesle i midten, må det ha ligget og skint i åsen og minnet byen om åndens ufattelige triumf"[2]

Huset er i privat eie, er bevart og forholdsvis lite er endret utvendig. Dagens eiere er de femte eiere av eiendommen siden 2020. Den er ikke tilgjengelig for publikum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thoresen, Tove Frøvoll (1994). Drammensarkitekten Christian Fredrik Arbo. Bergen: Universitetet i Bergen. s. 54. «Bygningen får med dette et spesielt seierspallaspekt» 
  2. ^ Bomann-Larsen, Tor (1991). De fleste har nok med å leve. Oslo: Cappelen. s. 60. ISBN 8202129168. 

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norske kunstnerhjem; temanummer av Fortidsvern; nr 3, 2005
  • Thoresen, Tove Frøvoll, Drammensarkitekten, Universitetet i Bergen, 1994
  • Bomann-Larsen, Tor, De fleste har nok med å leve, Cappelen 1991
  • Hilde Diesen. Dikterhus. Tell forlag, 1994 (bokhylla.no -fulltekst)