Voksenåsen (hotell)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Voksenåsen
Utsikt fra Restauranten.jpg
Utsikt fra Restauranten
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Voksenåsen Kultur- og konferansehotell
59°58′30″N 10°39′55″Ø

Utsikt
Utdrag fra talene til Norges statsminister Einar Gerhardsen og Sveriges statsminister Tage Erlander ved overleveringen av Voksenåsen, 2. oktober 1960.

Voksenåsen er et senter for svensk-norsk samarbeid og et hotell med en velrenommert restaurant på toppen av Voksenåsen i Oslo. Voksenåsen er Norges nasjonalgave til Sverige som takk for hjelpen under andre verdenskrig og gjenoppbyggingen av landet i de nærmeste årene etter krigen.[1]

I 1955 ble eiendommen på over 30 mål overrakt fra statsminister Einar Gerhardsen til statsminister Tage Erlander. På Voksenkollen, i en høyde av 501 moh., skulle det svenske og det norske flagget vaie side om side. Arkitektene Hans-Kjell Larsen og Terje Thorstensen vant den utlyste arkitektkonkurransen.

Den 9. mai 1955 leverte den norske statsministeren, Einar Gerhardsen, en deklarasjon som sa følgende:

Laquote.svgDet norske folk samles idag for å uttrykke sin dypeste takknemlighet til sitt svenske broderfolk for hjelpen under de tøffeste krigstider og under de følgende år med oppbygning. På Voksenåsen, lokalisert 500 meter over havet, vil det svenske flagget bli heist idag og flagre ved siden av det norske over 30.000 kvadratmeter land. Et hjem vil bli bygget på dette stedet for våre naboer. Midt i frodig skog, vil eiendommen være utenfor allfarvei, men allikevel i hjertet av Norges hovedstad. Svenske kvinner og menn som bor i Norge vil kunne erfare det norske landskap og kultur. Med dette brev presenterer vi eiendommen Voksenåsen til det svenske folk.Raquote.svg

"Sommerdansen", Kåre Jonsborg (1912–77).

Stedet ble opprinnelig kalt Svenskhemmet Voksenåsen og skulle være et sted hvor det svenske folk skulle få lov til å oppleve Norge.[2] Ved åpningen den 1. oktober 1960 var kong Olav V og den svenske kong Gustav VI Adolf til stede, det samme var statsminister Einar Gerhardsen og den svenske statsminister Tage Erlander. I sin takk 2. oktober 1960 sa Erlander følgende:

Laquote.svgVoksenåsen, som vi i dag innviger, skall bli ett andligt kraftcentrum. Här kommer unga människors intresse för Norge och norsk kultur att väckas och stimuleras. Härifrån kommer fördjupad kännedom och vidgad förståelse mellan Norges och Sveriges folk att strömma ut. Det är ett löftesrikt tecken för framtiden, att Norges nationalgåva syftar till att sätta det kulturelle samarbetet och kontakten med ungdom i centrum.Raquote.svg

Som en pådriver for å fremme nordisk samarbeid og samfunnsforståelse, tilrettelegger Voksenåsen arrangement innen kultur, samfunn og språk. Arrangementene tar form som konferanser, kurs, konserter, foredrag og utstillinger, blant annet det årlige Sommerakademiet for 200 musikkstudenter fra 30 land. Voksenåsen har også en stor kunstsamling med utgangspunkt i den norske kunstscenen på begynnelsen av 1960-tallet, da nasjonalgaven Voksenåsen sto ferdig. Samlingen består av malerier, glass og skulpturer.

Voksenåsen eies av Den svenske stat ved kulturdepartementet. Administrerende direktør per 2020 er Maria af Klinteberg Herresthal.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NASJONALGAVEN - Voksenåsen». www.voksenasen.no. Besøkt 14. september 2016. [død lenke]
  2. ^ «Et stykke Sverige i Norge». www.kongehuset.no. Besøkt 14. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]