Østre Fredrikstad prestegjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østre Fredrikstad kirke

Østre Fredrikstad prestegjeld var et prestegjeld tilhørende Fredrikstad domprosti i Borg bispedømme i Den norske kirke. Det omfattet de gamle bydelene av Fredrikstad, beliggende øst før Glomma, og hovedkirken var Østre Fredrikstad kirke.

Østre Fredrikstad prestegjeld og dets sogn er nå en del av Fredrikstad kirkelige fellesråd underlagt Fredrikstad domprosti.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Byen Fredrikstad ble grunnlagt i 1567, og byens første kirke ble oppført 1567 i det som nå er Gamlebyen i Fredrikstad.[1] Det ble gjennom århundrene bygget en rekke nye kirker på samme beliggenhet, oftest som følge av svenskenes plyndringer og nedbrenninger av byen. Den nåværende kirken er den 5. i rekken og ble oppført i 1779.

Som en følge av byens vekst, ble Glemminge sogn på Glommas vestre bredd, overført fra Tune prestegjeld til Fredrikstad prestegjeld i 1685. I 1867 ble de bynære områdene i Forstaden overført fra Glemmen til Fredrikstad by. Denne Forstaden ble etterhvert benevnt Vestre Fredrikstad, og i 1880 fikk denne bydelen sin egen kirke, Vestre Fredrikstad kirke. Dette medførte at kirken på Glommas østre bredd fra denne tid ble benevnt Østre Fredrikstad kirke.

Ved kgl.res. av 14. oktober 1882 ble Fredrikstad prestegjeld avviklet og delt i tre, gjeldende fra 1. januar 1883:[2]

Fra 2004 ble prestegjeldet som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk det også ut av lovverket.[3]

Menigheter[rediger | rediger kilde]

Prestegjeldet hadde ved sin avvikling følgende menigheter:[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kaurel, Finn (1986). Fredrikstad byleksikon. Møklegaards tr. 
  2. ^ Historikk for prestegjeld og sogn i Østfold
  3. ^ Endringer i gravferdsloven og kirkeloven - Rundskriv 20.12.2011. regjeringen.no
  4. ^ «Kirkelig enheter og endringer i prosti og menigheter». docplayer.me. Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS. 2009. Besøkt 5. mars 2023.