Fredrikstad domkirke prestegjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrikstad domkirke

Fredrikstad domkirke prestegjeld (inntil 1968 Vestre Fredrikstad prestegjeld) var et prestegjeld tilhørende Fredrikstad domprosti i Borg bispedømme i Den norske kirke. Det omfattet de "nye" bydelene av Fredrikstad, beliggende vest for Glomma, og hovedkirken var Vestre Fredrikstad kirke, som fra opprettelsen av Borg bispedømme i 1968 er benevnt Fredrikstad domkirke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Byen Fredrikstad ble grunnlagt i 1567, etter at Sarpsborg nok en gang var herjet og brent av svenskene tidligere samme år. De eldste bydelene, som nå er Gamlebyen lå på Glommas østre bredd.[1] Som en følge av byens vekst, ble Glemminge sogn på Glommas vestre (nordre) bredd, overført fra Tune prestegjeld til Fredrikstad prestegjeld i 1685.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

I 1867 ble de bynære områdene i Forstaden overført fra Glemmen til Fredrikstad by. Denne Forstaden ble etterhvert benevnt Vestre Fredrikstad.

Iflg. kgl. res. 14.10.1882 ble tidligere Fredrikstad prestegjeld avviklet og delt i tre fra 01.01.1883:[2]

Den stedlige kirken Vestre Fredrikstad kirke er en langkirke fra 1880. Fra opprettelsen av Borg bispedømme i 1969, ved delingen av Oslo bispedømme, ble Vestre Fredrikstad kirke benevnt Fredrikstad domkirke. og Vestre Fredrikstad prestegjeld gitt navnet Fredrikstad domkirke prestegjeld.

Fra 2004 ble prestegjeldet som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk det også ut av lovverket.[3]

Fredrikstad domkirke prestegjeld og dets sogn er nå en del av Fredrikstad kirkelige fellesråd underlagt Fredrikstad domprosti.

Kirkesogn[rediger | rediger kilde]

Prestegjeldet hadde ved sin avvikling følgende sogn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kaurel, Finn (1986). Fredrikstad byleksikon. Møklegaards tr. 
  2. ^ Historikk for prestegjeld og sogn i Østfold
  3. ^ Endringer i gravferdsloven og kirkeloven - Rundskriv 20.12.2011. regjeringen.no