Östermalms Saluhall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saluhallen ved Östermalms Torg, oktober 2007.

Östermalms Saluhall, også kalt Östermalmshallen, ligger på Nybrogatan 29–33 i Stockholm og ble oppført i 1888 av Östermalms Saluhallar AB.

Östermalms Saluhall er en markedsplass hvor en kan kjøpe mat og delikatesser. Den om lag 3 000 kvm store hallen ble innviet den 30. november 1888, i Kong Oscar IIs nærvær, kun 6 måneder etter byggestart. Mellom 300 til 500 mann arbeidet med å bygge hallen. Den 1. desember åpnet Östermalms Saluhall sine porter for publikum og Stockholm hadde fått sitt eget tempel for den gode matens kultur. Hit kom snart alle som satte pris på god mat og fine råvarer. Kjøkkensjefer, hovmestere og vanlige mennesker stilte seg i kø hos sine favoritter blant de mange dyktige torgselgerne og slik er det fremdeles i dag.

Arkitektene bak Östermalms Saluhall var Isak Gustaf Clason (1856–1930) og Kasper Salin (1856–1919), som også stod bak den kompliserte innre støpejernskonstruksjonen. Før arbeidet med Östermalms Saluhall hadde Clason og Salin fått inspirasjon under en stipendiereise 1883–86, da de studerte mange nye eksempler på teglstensarkitektur i Nordtyskland, Italia og Frankrike. Spesielt i Frankrike var det flere monumentale støpejernskonstruksjoner av denne avanserte typen som skulle bli stammen i Östermalmshallens teglkatedral, en konstruksjon som var ny i Sverige.

Östermalms Saluhall er ikke K-merket, men har i praksis samme beskyttelse som et beskyttet bygg. Den er en av Stockholms fineste bygg fra sent 1800-tall.

Östermalms Saluhall eies og forvaltes av Saluhallsförvaltningen, Stockholm by.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Interiør 1975
Interiør 1975
Interiør 2007
Fasadedetalj

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Östermalmshallen, mattempel under ett sekel, Consilium Förlag 1988

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]