Martin Gunnar Knutsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martin Gunnar Knutsen
Født29. sep. 1918[1]Rediger på Wikidata
Skien
Død23. feb. 2001[1]Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
PartiNorges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge

Martin Gunnar Knutsen (født 29. september 1918 i Skien, død 23. februar 2001) var en norsk skolemann og kommunistisk politiker fra Ulefoss i Telemark.

Knutsen var lærerskoleutdannet og avla grunnfag i engelsk, historie og pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Han hadde studieopphold i Sovjetunionen 1972 til 1975.

Knutsen var fra 1962 til 1966 medlem av sentralstyret i Norges Kommunistiske Parti. Fra 1970 var han medlem av partiets sekretariat. Han var medlem av herredstyre og formannskapet i Skedsmo fra 1971 til 1975. Knutsen var formann i NKP i perioden 1975 til 1982. Han brøt senere med partiet.

Knutsen var også aktiv i motstandskampen under den tyske okkupasjonen av Norge. Han skrev flere selvbiografiske og historiske bøker, blant annet om forholdet til Sovjetunionen og den ulovlige overvåkningen av politisk aktivister i Norge.

Etter Berlinmurens fall tok Knutsen, med boken Bittert oppgjør, klart avstand fra både partiet NKP og den kommunismen han i alle år selv hadde arbeidet for. I boken dokumenteres en partikultur preget av uærlighet, systematisk politisk bedrag og total servilitet for regimet i Kreml. NKP fremstår på det nærmeste som en norsk underavdeling av det sovjetiske kommunistpartiet. Knutsen orket ikke lenger å være en del av dette, og ønsket å fortelle om den stygge virkeligheten han selv hadde opplevd fra partiets innside.

Knutsen var innehaver av den sovjetiske Ordenen folkenes vennskap.[2]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bjørn Steenstrup: Hvem er hvem? 1979, Oslo: Kunnskapsforlaget, 1979, s. 351.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]