Hopp til innhold

Brownie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Brownies»)
Brownie
OpprinnelseUSA
Introdusert19. århundre
Hovedingrediensermel
Kakao
egg
sukker
smør

Brownies.

Brownie er en amerikansk sjokoladekake, men faller også inn i kategorien «cookie» og er ofte formet som små, kvadratiske stykker. Brownie er karakterisert av sin sprø utside og saftige, karamellaktige innside. Brownie kan i tillegg til et mykt, sjokolademettet indre, også glaseres med sjokolade, både for å gi ekstra smak og for å sikre konsistensen.

Browniedagen kommer fra USAs National Brownie Day[1] og inntreffer 8. desember.

Den første brownie

[rediger | rediger kilde]

Den første dokumenterte nevnelsen av brownie var i 1897 i Sears-katalogen. Brownie var opprinnelig en amerikansk bakverk som ble populær også i utlandet. Den ble introdusert i USA på slutten av 1800-tallet og popularisert i både USA og Canada i løpet av første halvdel av 1900-tallet.

Desserten lages i en lav, kvadratisk bakeform som gjør det enkelt å dele opp den ferdige retten i stykker med riktig størrelse og form. Brownie er også å finne som dessert på restauranter og som tilbehør til drikkene på kaffebarer. I dag har de aller fleste matvarebutikker «ferdigbrownies» i pose, hvor ferdigblandet pulver bare tilsettes vann (eventuelt egg og smør).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «NATIONAL BROWNIE DAY – December 8». National Day Calendar (engelsk). 12. juni 2014. Besøkt 30. oktober 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
KokebokaWikibøker: Brownie – oppskrift