Zürich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Zurich)
Hopp til navigering Hopp til søk
Zürich
Zürich

Flagg

Våpen

Kart over Zürich

LandSveits Sveits
KantonZürich
Grunnlagt2. århundre (Julian)
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal91,88 km²
Befolkning404 783 (2014[1])
Bef.tetthet4 405,56 innb./km²
Høyde over havet408 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Zürich
47°22′43″N 8°32′24″Ø

Zürichs sentrum med byens fire store kirker (fra venstre): Grossmünster, Predigerkirche, Fraumünster og St. Peterskirken. I bakgrunnen ser man Albis-fjellene.

Zürich er den største byen i Sveits. Byen ligger på breddene av elven Limmat ved Zürichsjøen i den tysktalende delen av Sveits. Zürich er hovedstad i kantonen Zürich, og er det viktigste kommersielle senteret i Sveits. Zürich lufthavn er landets største og et viktig knutepunkt for europeisk flytrafikk.

Byen er universitetsby med ETH og Universität Zürich blant de viktigste institusjonene. Zürich er et av verdens viktige og betydningsfulle finanssentra, men har også en del tekstil-, maskin- og grafisk industri.

Zürich var opprinnelig en keltisk bebyggelse, og hadde i romertiden et kastell. I høymiddelalderen hadde byen en borg som var sete for flere tyske konger og keisere. I 1218 ble byen en fri riksstad, og ble i 1351 medlem av Det sveitsiske edsforbund. Under reformasjonen var Zürich et sentrum for protestantene, med Ulrich Zwingli som en av de viktigste drivkreftene.

Utsikt fra Uetliberg

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

SveitsstubbDenne Sveitsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.