Å være ung er for jævlig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Å være ung er for jævlig
orig. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Forfatter(e)Kai Hermann
SpråkTysk
SjangerDokumentarroman, biografi
Utgitt1978
ForlagGruner + Jahr
OCLC12416015
ISBN 978-2-07-037443-4
For filmatiseringa fra 1981, se Christiane F. – Å være ung er for jævlig

Å være ung er for jævlig (tysk originaltittel: Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo – på norsk «Vi barna fra Bahnhof Zoo») er en biografisk bok utgitt i 1978 av magasinet Stern med utgangspunkt i en serie reportasjer fra 1975 til 1978. Boka kom på norsk i 1980. Den beskriver situasjonen til narkotikaavhengige barn og ungdommer gjennom eksempelet Christiane Felscherinow fra Gropiusstadt i Berlin-bydelen Neukölln. Bokas tittel viser til Bahnhof Zoo, som på 1970- og 1980-tallet var et sentralt møtested for narko- og barneprostitusjonsmiljøet i Berlin.

Bokas forfattere er Kai Hermann og Horst Rieck, som skrev den på bakgrunn av intervjuer med Christiane F. som ble tatt opp på bånd, men i flere utgaver av boka utelates deres navn. Boka er skrevet med hovedpersonen Christiane som jeg-forteller og fremstår av den grunn som en selvbiografisk beretning. Førstepersonsfortelleren er også et virkemiddel som forsterker inntrykket av forholdene som skildres.

Boka skildrer minutiøst og med tydelige ord den heroinavhengige jentas historie. Kretsen av personlige og sosiale problemer, rusmiddelavhengighet, forråelse, kriminalisering og prostitusjon blir beskrevet. Også jentas familie og personer i hennes nærhet, som sosialarbeidere, terapeuter og politibetjenter, kommer til orde.

Innledningen er skrevet av Horst-Eberhard Richter. Boka var den første i sitt slag og gav et bredt publikum innblikk i narkotikaproblematikken.

Boka er oversatt til flere språk. I 1981 ble den filmatisert under samme navn.

Kilder[rediger | rediger kilde]