Bisutun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bisutun
Født10. århundreRediger på Wikidata
Død977Rediger på Wikidata
Hyrkania
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Ziyarid emir (967–977) Rediger på Wikidata
FarVushmgir
NasjonalitetZiyarid

Bisutun (død 977 i Astarabad) var hersker over ziyaridene mellom 967 og 977. Han var den eldste sønnen til Vushmgir.

Bisutun var guvernør av Tabaristan, mens hans far levde. Da Vushmgir døde i 967 under en jakt, dro han til Gurgan for å ta makten. Hans tiltredelse ble utfordret av en samanidisk hær som ankom kort tid før Vushmgirs død for å delta i et felles felttog mot buyidenes Rukn al-Daula. Hærens kommandant støttet Bisutuns bror Qabus som hersker for ziyaridene. Bisutun vendte seg så til Rukn al-Daula, og anerkjente hans overherredømme i et forsøk på å skaffe seg støtte. Samanidenes hær forlot snart Gurgan og dro tilbake til Khorasan, men Qabus fant støtte hos al-Hasan ibn al-Fairuzan som hersket i Semnan på den tiden. Bisutun klarte til slutt å erobre både Gurgan og Semnan, noe som tvang Qabus til å oppgi sitt krav.

I resten av hans styre opprettholdt Bisutun gode relasjoner med buyidene. Han giftet seg med en datter av Adud al-Daula, den eldste sønnen til Rukn al-Daula, og i 971 bekreftet kalif al-Muti som var en buyidisk marionett, Bisutun med tittelen Zahir al-Daula.

Bisutun vendte også sin oppmerksomhet mot sin vestlige grense. Han løslot alidenes al-Hasan al-Thair som hans far hadde fengslet, og gav ham penger slik at han kunne fortrenge herskeren av kystbyen Roudsar i Gilan, Abu Muhammad al-Nasir. Men al-Hasan al-Thair ble beseiret og drept av Abu Muhammed. Hans sønn Abu al-Hasan Ali kastet til slutt ut Abu Muhammed fra Roudsar, antagelig med Bisutuns støtte, og han anerkjente ziyariden som sin herre.

Bisutun døde i 977. Etter en kort maktkamp, etterfulgte hans bror Qabus ham.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • R. N. Frye, The Cambridge History of Iran, Volume Four: From the Arab Invasion to the Saljuqs, 1975, ISBN 0-521-20093-8
Forgjenger:
 Vushmgir 
Hersker over ziyaridene
(967977)
Etterfølger:
 Qabus