Zimbabwe African National Liberation Army

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Zimbabwe African National Liberation Army (ZANLA) var den væpnede grenen av Zimbabwe African National Union (ZANU), en militant kommunistorganisasjon, og deltok i Den rhodesiske bushkrigen mot det hvite mindretallsstyret i Rhodesia.

ZANLA ble grunnlagt i Tanzania i 1965, men var basert i områdene rundt Lusaka i Zambia frem til begynnelsen av 1970-tallet. Organisasjonen ble ledet av nasjonalistlederen Herbert Chitepo frem til 1972. Fra 1973 til sin død i 1979 ledet Josiah Tongogara organisasjonen. Mot slutten av krigen ble Robert Mugabe, som hadde vært nr. 2 i ZANU etter Tongogara og leder for den politiske fløyen, øverstkommanderende.

Frem til omkring 1971 bygget ZANLAs strategi på direkte konfrontasjon med de rhodesiske væpnede styrker. Fra 1972 tok ZANLA i bruk maoistisk geriljataktikk, som hadde blitt brukt med hell av FRELIMO i Mosambik. Taktikken bestod i å sende geriljasoldater inn i landet, politisere landsbybefolkningen og delta i «skyt og løp»operasjoner.

ZANLAs nære samarbeid med FRELIMO ble en stor fordel etter Mosambiks uavhengighet i 1975. ZANLA hadde fra 1972 operert fra Tete-provinsen i Mosakbik. Etter uavhengigheten fikk ZANLA etablere flere treningsleirer ved grensen mellom Mosambik og Rhodesia, noe som bidro både til bedre trening og bedre rekruttering av geriljasoldater.

Forholdet til ZIPRA, den væpnede fløyen innen det pro-sovjetiske ZAPU-partiet, var preget av rivalisering og sammenstøt. Noen av de viktigste forskjellene var at ZANLA hovedsakelig rekrutterte fra shonafolket og brukte geriljataktikk etter 1972.