Zetasletten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Zetasletten (av Zeta: innhøstning eller korn) er et bredt slettelandskap nord og sør for hovedstaden Podgorica i Montenegro, omkring elven Moraca. Sletten vider seg ut nedenfor stedet hvor Moraca får tilsig av Zeta og går ned til Shkodërsjøen. Sletten er landets største og ligger ca. 40 meter over havnivået.

Merkelig nok heter slettelandskapet rundt elven Zeta ikke Zetasletten, men Bjelopavlići-sletten. Dette lavlandet er også fruktbart og løper nordvestover som en korridor for jernbanen til Niksic. Bauxitt fra Niksic og vannkraft fra elven Zeta gir basisen for aluminiumsverket Kombinat Aluminijuma Podgorica, landets største arbeidsplass.

Zetasletten er senteret for intenst jordbruk og fruktdyrking i Montenegro, og det drives betydelig dyrking av druer for hvit og rød vin ved ko-operativet Plantaže, like sør for hovedstaden. her dyrkes også den unike druetypen Vranac ("Villhest").

På Zetasletten ligger også Podgorica lufthavn, og her går jernbane sørover til Bar og hovedveier sørover til Budva og Kotor.