Zashiki-warashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Zashiki-warashi (座敷童), også kjent som Zashiki-bokko (座敷童子), er en japansk yokai. Navnet kommer av "zashiki", et tradisjonelt rom i et ryokan; og "warashi" eller "bokko", som er gammeldagse former for barn eller unge kvinner.

Det sies at hvis en zashiki-warashi bosetter seg i et hus, vil den bringe lykke til dets beboere. Men skulle en zashiki-warashi forlate huset, vil det raskt falle i ruin. Dette er inngrodd i den japanske kulturen, at mange firmaer, i et forsøk på å få overført noe av dette hellet, faktisk bygger oppholdssteder til disse åndene. Dette kan virke fåfengt med tanke på at zashiki-warashi foretrekker gamle bygninger, og bare bosetter seg i hus hvor det allerede bor folk.

For å tiltrekke og bevare en zashiki-warashi, er det viktig at ånden får oppmerksomhet, blir satt pris på, og blir tatt ordentlig vare på – litt på samme måte som man ville oppdratt et barn, men for mye oppmerksomhet kan drive den vekk. Ettersom zashiki-warashi har et barnslig vesen, liker den harmløse skøyerstreker. Når dette skjer, er det best å snakke forsiktig til ånden og tilgi skøyerstreken.

Som oftest vil zashiki-warashi operere på et astralt plan, og bare materaliseres hvis noe skjer, som at en av husets beboere er i stor fare, eller at selve boligen trues.