Onryō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Onryō (怨霊) er i japansk mytologi hevnfulle spøkelser. Onryō er som oftest jenter eller unge kvinner som beveger seg sakte og i spasmer. Men mannlige onryō finnes også i fortellinger og vektlegger ofte ære mer. Det sies at disse åndene blir til når en person blir myrdet på en veldig ondskapsfull måte eller har blitt sviktet, men kan også ha dødd av selvmord. Når onryō viser seg frem ser de ut slik som de gjordet da de døde.[1][2] Onryō kan blant annet prøve på å la ofrene deres lide så lenge som mulig før de dreper dem og besøker dem gjerne over flere år. De kan også kaste forbannelser på mennesker og plasser de besøker. Det er typisk for denne type spøkelser å ikke skille mellom skyldige og uskyldige ofre, i tillegg til å ikke bli lett tilfredsstilt.

Fortellingen om Oiwa er en kjent Onryō-fortelling

I motsetning til mange andre yūrei typer har de tedens til å aldri komme over hevnfølelsen sin og forbannelsene de kaster vil ikke alltid forsvinne selv om spøkelset har forlatt plassen. De fleste spøkelsestypene i japansk mytologi pleier bare å hjemsøke enkelt personer og plasser en kort periode før de kan returnere til graven sin og hvile i fred. Ofte er kjærlighet som blir om til sterk sjalusi det som driver dem i stedet for hevn og hat i seg selv.[1][3]

Underholdning[rediger | rediger kilde]

Fortellingen om spøkelset Oiwa som ble mishandlet av den grådige ektemannen sin er en av de mest kjente onryō-fortellingene i Japan. Fortellingen har blitt nevnt i både filmer, bøker, japansk teater (kabuki) og ukiyo-e (japansk bildekunst). En av filmene het «Yotsuya Kaidan».[1][4] Det finnes ulike versjoner av fortellingen og i de fleste fortellingene handler det om Oiwa som er gift med en mann som blir lei av henne og er utro. Han prøver å bli kvitt henne for å kunne gifte seg med en annen kvinne og forgifter henne. Giften gjør ansiktet hennes vansiret. Etter Oiwa dør hjemsøker hun den tidligere ektemannen sin som hevn. Om hun blir drept direkte eller indirekte av mannen varierer i de ulike versjonene av fortellingen.[5][6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Onryō – Yokai.com» (engelsk). Besøkt 20. juli 2019. 
  2. ^ Matsuyama, Hiroko (24. juni 2017). «Onryo: Duality of Vengeful Spirits and Japanese Ghost Stories». Japanese Patterns of Design (engelsk). Arkivert fra originalen 20. juli 2019. Besøkt 20. juli 2019. 
  3. ^ Matsuyama, Hiroko (24. juni 2017). «Onryo: Duality of Vengeful Spirits and Japanese Ghost Stories». Japanese Patterns of Design (engelsk). Arkivert fra originalen 20. juli 2019. Besøkt 22. juli 2019. 
  4. ^ «The Ghost of Yotsuya». Besøkt 22. juli 2019. 
  5. ^ «Oiwa – Yokai.com» (engelsk). Besøkt 22. juli 2019. 
  6. ^ «Oiwa | Japanese Ghost Stories | Yotsuya Kaidan | Scary Website» (engelsk). Besøkt 22. juli 2019.