Zaprešić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zaprešić
Zapresic 2.jpg

Flagg

Våpen

LandKroatia Kroatia
FylkeZagreb (fylke) Zagreb (fylke)
TidssoneUTC+01:00
Postnummer10290
Retningsnummer01
Areal52,56 km²
Høyde over havet128 meter
NettsideNettside

Zaprešić
45°51′N 15°48′Ø

Zaprešić er en by i Zagreb fylke i Kroatia. Per 2006 var innbyggertallet estimert til 26 741 i selve byene og over 51 000 for de syv kommunene som utgjør storbyområdet. Zaprešić er den tredje største og tettest befolkede området i fylket. Byen ligger nordvest for den kroatiske hovedstaden Zagreb og nær grensa til Slovenia. Byen er sentrert på slettene nord for Sava, grenser til Medvednicafjellene i øst og til Marija Gorica-fjellene i vest.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området der Zaprešić idag ligger har vært bebodd siden førhistorisk tid. Arkeologiske funn i form av steinøkser fra yngre steinalder er blitt funnet i nærliggende Brdovec, kobberøkser fra kobberalderen i Marija Gorica og spor etter Hallstattkulturen i Sveti Križ. I romertiden passerte hovedveien mellom Emona (dagens Ljubljana) til Siscia (dagens Sisak) gjennom området. Zaprešić nevnes imidlertid først i 1094, i samband med grunnleggelsen av bispedømmet Zagreb, da den kroatisk-ungarske kong Ladislaus I forlente området vest og øst for Medvednica til sin rådgiver Ača for å beskytte det nye bispedømmet. På 1400- og 1500-tallet da osmanerne avanserte sørfra, ankom mange flyktinger fra Lika til byen. Det kroatiske og slovenske bondeopprøret i 1573 slo hardt mot byen og en av opprørslederne, Ilija Gregorić, kom fra nærliggende Marija Gorica[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

KroatiastubbDenne Kroatiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.