Zappa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zappa
Generell informasjon
SjangerDrama / Ungdom
Utgivelsesår1983
Prod.landDansk
Lengde103 min.
SpråkDansk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegissørBille August
ProdusentPer Holst
ManusforfatterBille August
Bjarne Reuter
MusikkBo Holten
SjeffotografJan Weincke
KlippJanus Billeskov Jansen
Foran kamera
MedvirkendeAdam Tønsberg
Morten Hoff
Peter Reichhardt
Annen informasjon
Premiere4. mars 1983 (Danmark)
26. august 1983 (Norge)
3. april 1984 (New York)
21. nov. 2001 (Norge) (DVD)[1]
Eksterne lenker

Zappa er et dansk ungdomsdrama fra 1983 regissert av Bille August. Filmen er basert på Bjarne Reuters bok med samme tittel fra 1974, og handler om oppveksten til tre gutter i starten av tenårene med ulik klassebakgrunn. Handlingen er lagt til en dansk by på begynnelsen av 1960-tallet.

Filmen anses i dag for å være en av dansk films klassikere.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om ungdomstid, pubertet og kameratskap på begynnelsen av 60-tallet i Danmark. De tre skolekameratene Sten, Bjørn og Mulle prøver å finne sin identitet i grenselandet mellom barn og voksen. De tre har ulik sosial bakgrunn og svært forskjellige idealer om vennskap og moral. Bjørn og Mulle er fra arbeiderklassen og Sten er fra overklassen. I Stens hjem er det materiell velstand, men mangel på kærlighet og kontakt. Det kjølige forholdet mellom Stens foreldre ender i skilsmisse. Som trøst og adspredelse har Sten rovfisken «Zappa», som han forer med levende mat.

Guttene har en hule sammen og en bande, som Sten leder. Sten lokker Bjørn og Mulle ut kriminalitet. Efter et blodig oppgjør i guttenes klasseværelse, hvor Sten dreper Mulles kanarifugl, bryter Mulle kontakten til de to andre. Med alle knep fastholder og intensiverer Sten vennskapet til Bjørn. Den pressede og samvittighetsplagede Bjørn er ute av stand til å fri fra Stens jerngrep. I et uunngåelig oppgjør knuser Bjørn fisken Zappa med foten, og i en desperat jakt slår han Sten ned med en jernstang.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Om Zappa har regissøren sagt, at filmen for ham har vært «et forskningsprosjekt i en forståelse av sin egen virkelighet og andre mennesker». Zappa er en psykologisk film, som handler om barndommens år. Sten utsettes for omsorgssvikt i hjemmet og frustrasjonene omsettes til eietrang og ondskap.[3]

Bille August fortsatte historien om Bjørn i filmen Tro, håp og kjærlighet (1984), basert på Bjarne Reuters roman Når snerlen blomstrer.

Anmelderne
Priser og nomineringer

Filmfotograf Jan Weincke ble tildelt Bodilprisens spesialpris for arbeide på denne og Kunnskapens tre. Bille August ble nominert til Gullprisen ved Moskva internasjonale filmfestival.[4] Den ble også tildelt Filmkritikerprisen i Haugesund.

Både Aftenposten, Dagbladet og VG gav den terningkast fem, mens Dagsavisen gav den fire.[1]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]