Zakho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsyn over eldre del av Zakho

Zakho (arabisk: زاخو; kurdisk: زاخو,, eller Zaxo) er et distrikt og en by i regionen Kurdistan i Irak. Den ligger noen få kilometer fra Sør Kurdistan og Nord Kurdistan (dagens Tyrkia) grensen. Zakho har fungert som en grenseby i mange tiår. Den har blitt en viktig markedsplass, som betjener ikke bare kurdisk-kontrollerte områder, men mesteparten av Kurdistan.

Byen deles av elven Khabur.

På grunn av sin strategiske plassering og gode jobbmuligheter, har Zakho tiltrukket seg mange arbeidstakere og arbeidssøkere fra ulike deler av Kurdistan, Irak, og selv fra Syria og Tyrkia.

Zakho tilhører bispedømmet Chaldea. Det tilsvarer det gamle bispedømmet Maalta, tidligere en suffragan av Adiabene eller Arbela. Noen nestorianske biskoper nevnes fra femte til syvende århundre (Chabot, "Synodicon orientale", 676). Det var gjenforent med bispedømmene i Akra og Amadia til midten av det nittende århundre, da provinsen ble delt i tre bispedømmer: Amadia, Zakho, og Akra-Zehbar. Bispedømmet omfatter 3500 katolikker, ti fastboende prester, fem religiøse av menigheten St. Hormisdas, femten sogn eller stasjoner, tjue kirker og kapeller, og en grunnskole.

Zakho er fra 1859. Dagens Zakho er en provins i provinsen Dohuk. Byen har 350 000 innbyggere. Den kan opprinnelig ha begynt på en liten øy i elva Habur som i dag flyter gjennom byen. Habur-elva renner vest for Zakho og danner grensen mellom Sør- Kurdistan og Nord- Kurdistan (Dagens Tyrkia), og også grensen mellom Sør Kurdistan og Rojava (syrisk Kurdistan). Tigris (Dicle) løper sammen med Habor etter grensen mellom Rojava (syrisk Kurdistan) og Nord-Kurdistan(Dagens Tyrkia).

Et av Zakhos berømte landemerker er Delal-broen. Broen er et eksempel på abbaside-arkitektur og er laget med store steiner som ikke bare er av estetisk verdi, men gjør den også til en kilde for mange teorier om hvordan den ble bygget, ettersom steinene er svært store og det var ingen maskiner tilgjengelig på den tiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]