Yitzhak Goldknopf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yitzhak Goldknopf
Født30. okt. 1950Rediger på Wikidata (73 år)
Jerusalem
BeskjeftigelsePolitiker, daglig leder Rediger på Wikidata
Embete
  • Knesset-medlem (25. Knesset, 2022–2023)
  • Israels minister for bygg- og bostedsvesen (2022–)
  • Minister in the Prime Minister’s Office (2022–) Rediger på Wikidata
PartiUnited Torah Judaism
NasjonalitetIsrael

Yitzhak Goldknopf (יצחק גולדקנופף, født 30. oktober 1950 i Jerusalem) er en israelsk haredisk rabbiner og politiker som representerer det politiske partiet Agudat Yisrael.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yitzhak Goldkopf ble utdannet til rabbiner. Han er daglig leder for barnehagene og daghjemmene Beit Yaakov og Beit Petahia, som han arvet fra sin far.[1]

Politiker[rediger | rediger kilde]

Siden 2003 har Goldknopf vært medlem av Jerusalems byråd. I 2022 etterfulgte han Yaakov Litzman og Moshe Gafni som formann for partialliansen Det forente Torahpartiet og partiformann for det chassidiske partiet Agudat Jisra’el.[2] Han er også formann for «Komiteen for sabbatens helligholdelse».

Den 15. november 2022 ble han innvalgt i Knesset. Den 29. desember 2022 ble Goldknopf bolig- og bygningsminister i Benjamin Netanyahus sjette regjering.[3] Den 6. januar 2023 ble hans sete i Knesset overlatt til hans vararepresentant, som følge av at Goldkopf var blitt regjeringsmedlem. Dette var i tråd med en lov vedtatt av Knesset i 2015, som etablerte en praksis der regjeringsmedlemmer trer ut av parlamentet, men kan gjeninntre dersom og når de forlater regjeringen. Grunnlovstillegget kalles i Israel «Den norske loven», fordi det norske parlamentariske systemet har den samme praksisen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Money Laundering and Nepotism Rule in NGOs Run by Israel’s Incoming Housing Minister. I: Haaretz., 25. desember 2022 (haaretz.com).
  2. ^ Hasidic faction picks replacement for Litzman to serve in Knesset. I: The Times of Israel. 25. juni 2022 (timesofisrael.com).
  3. ^ Ynetnews: Goldknopf says solution to housing crisis to be found in the West Bank, 1. januar 2023.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]